Iscrtavanjem dva nacistička simbola: Ponovo oskrnavljeno Partizansko groblje u Mostaru


Na nedavno održanom Mostarskom sajmu premijer Izraela je istakao svoje prijateljstvo sa Draganom Čovićem i zahvalio mu se na zamjeni naziva spornih mostarskih ulica, ali ponovno skrnavljenje partizanskog groblja nacističkim simbolima pokazuje da su društvene promjene znatno sporije od političkih.
R. I.


Partizansko spomen-groblje u Mostaru opet je oskrnavljenjo iscrtavanjem dva nacistička simbola na samom ulazu u groblje.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-nertvanskog kantona Ljudevit Marić potvrdio je za Faktor da je policijski službenik jučer u 17.30 sati, prilikom redovnog obilaska spomen-groblja, primijetio isrctane nacističke simbole. Dodaje da su ovi simboli najvjerovatnije iscrtani tokom noći sa srijede na četvrtak.

– Obavljen je uviđaj i tragamo za počiniocem. U sklopu istrage bit će pregledani i snimci videonadzora – rekao je Marić.

Incident se desio 11 mjeseci nakon rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine – Partizansko spomen-groblje u Mostaru, kada je on devastiran. Ni nakon tog događaja počinioci nisu otkriveni, a istraga o tome je u toku.

STAV