INZKOVA OPROŠTAJNA PORUKA GRAĐANIMA: U BiH ima mjesta za sve ako čeljad nisu bijesna


Kad čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko građanima BiH u svom oproštajnom govoru nakon 12 godina obnašanja te funkcije

– U svom prvom govoru sam rekao da se nije rodio onaj što je svima ugodio – rekao je na početku Inzko, te podsjetio na dobro poznatu narodnu izreku: “Kad čeljad nisu bijesna, kuća nije tijesna”.

Ta naša zajednička kuća, nastavio je Inzko, zove se Bosna i Hercegovina i zaista nije i ne treba da bude tijesna.

Ova divna zemlja veća je od tri države zajedno – Belgije, Slovenije i Luksemburga. To znači da ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna, potcrtava.

Prema njegovim riječima, zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonskom povjerenju, dobrom komšiluku, solidarnosti i uzajamnom poštovanju.

– Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo prema njoj – naveo je Inzko.

Kaže da je istina osnova za pravednost, te dodaje kako se svi želimo osjećati ugodno i živjeti u normalnoj državi.

Inzko poručuje da posao visokog predstavnika ima mnogo birokratskog, što se, kako navodi, ni njemu ne sviđa, ali ono što mu se posebno sviđalo su susreti s malim, običnim ljudima, posebno onima koji se nisu dali otrovati politikama mržnje i licemjerja.

Odlazeći visoki predstavnik navodi da BiH i dalje ima izniman potencijal dobrote.

– Nije ovdašnja mržnja ništa specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, uporedivi s mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić… – govori Inzko.

U BiH je doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše, kako navodi, kakva se rijetko može naći, i takvo zlo kao nigdje drugo.

Dodao je da iz BiH odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih manjkavosti, ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali istinski zahvalan ljudima koji u njoj žive.

– BiH je imala i ima svoje heroje. Ima “Pravdu za Davida i Dženana” koja je ujedinila čitav region, cijelu državu. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biser u srcu Evrope. BiH ima dušu i preživjela je nešto što nijedna država nije u Evropi posljednjih decenija. Hvala vam, dragi Bosanci i Hercegovci – zaključio je Inzko u svom oproštajnom govoru.