INZKO ŠOKIRAN NAKON POSJETE FOČI: “Uklonit ćemo sve murale ratnim zločincima, RAZGOVOR NE POMAŽE, ovaj grad je među ‘prvacima'”


Kako je rekao Inzko, nije mogao vjerovati kada je pročitao 20. aprila ove godine na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara.

Kako je rekao Inzko, nije mogao vjerovati kada je pročitao 20. aprila ove godine na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara.

“Odlučio sam da cu lično obići sve lokacije u Bosni i Hercegovini na kojima se nalaze njegovi murali. I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i ovaj posljednji u Foči. Namjeravao sam, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala”, kaže visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svojoj poruci bh. javnosti .

Dodao je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je namjeravao razgovarati s mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako doista izgleda mural posvećen Mladiću.

“No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala sa velikim ratnim zločincima, shvatio sam da je nužno poslati SOS sirom civiliziranog svijeta umjesto da molim i prizivam načelnicku razboritost, kako u Foči tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje”, kategoričan je Inzko.

Tokom prošlogodišnje komemoracije srebreničkim žrtvama, dodaje Inzko, javno je pozvao Milorada Dodika da skloni ploču sa studentskog doma na Palama posvećenu Radovanu Karadžiću. “Uporno pokušavam u javnosti otvoriti debatu suočavanja s ratnom prošlosću koja bi u konačnici trebala dovesti do pomirenja. Nažalost, uzalud. Medu 14 prioriteta za pozitivno mišljenje EU za kandidaturu BIH je i pomirenje. Možemo Ii mi odgovoriti da je ispunjen taj uvjet”, ističe Inzko.

Naglašava de je situacija danas toliko nakaradna da možemo sačiniti ‘turističku’ kartu top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima.

“Foča je tu zasigurno među ‘prvacima’. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS-u nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentirale i TV kamere. Ove sedmice se širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama srebreničkog genocida. Od najudaljenije Australije, preko Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije”, naglašava visoki predstavnik.

Dodaje da, istovremeno dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u Bosni i Hercegovini , ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedočimo štovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji historijskih činjenica, itd.

“I sve to svakim danom sve više i više. Je Ii Vijeće za implementaciju mira implementiralo mir u BiH!? Mogu Ii se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke zrtve, a u Bosni i Hercegovini veličati njihov krvnik!? Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uvjetima vratiti u taj grad!? Provodi Ii se tako Aneks 7 Daytonskog sporazuma!?”, pita se Inzko.

Zaključio je da međunarodna zajednica što prije treba razmotriti moguće dalje korake.

“Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu, i to mora imati posljedice”, rekao je Inzko.

(SB)