INZKO I NA KRAJU KUKAVIČKI: Nije smjeo sam da ih kazni, dostavio SAD spisak osoba za sankcije


Na listi se nalazi i Dragan Čović, te gotovo kompletan vrh Hrvatske demokratske zajednice. Na spisku Srba koji bi trebali biti pod sankcijama su i Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić…

 

Piše: Sead Numanović

Visoki predstavnik Valentin Inzko zatražio je da se sankcioniraju osobe koje su se protivile njegovom zahtjevu da se oduzmu odlikovanja entiteta RS data osuđenim ratnim zločincima.

Kako saznajemo, na spisku osoba koji bi trebali biti pod sankcijama su i Nenad Stevandić, Petar Đokić, Nedeljko Čubrilović, Nenad Nešić…

Lista koju je Inzko sastavio ima najmanje 10 imena.

Kako nam je potvrđeno, visoki predstavnik (u odlasku), spisak je poslao i na adresu administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Joea Bidena.

Informacija o tome da lista postoji i da je distribuirana potvrđena nam je i u Uredu visokog predstavnika.

Obzirom da se razmatra, komentar, kao ni detalje, nismo mogli dobiti.

Prema tvrdnjama sagovornika, iz Vašingtona je zatraženo da i visoki predstavnik dostavi svoj prijedlog osoba koje bi se trebale naći na američkoj “crnoj listi”, u skladu s Izvršnom naredbom Joea Bidena od 8. juna ove godine.

U javnosti se već uveliko spekulira o tome ko bi se mogao naći na listi.

“Ne mogu prognozirati koliko će sveobuhvatna biti nova Izvršna naredba, ali sam siguran da će biti jako puno ljudi, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, čije aktivnosti potpadaju pod kriterije za stavljanje na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je  ambasador Roderick Moore.

Prema tvrdnjama naših sagovornika, osim niza političkih prvaka bosanskih Srba, na listi se nalazi i Dragan Čović, te gotovo kompletan vrh Hrvatske demokratske zajednice, kao i nekoliko potpredsjednika Stranke demokratske akcije.

Američka administracija je u proteklih nekoliko godina na “crnu listu” stavila Milorada Dodika, Nikolu Špirića iz SNSD-a i Amira Zukića iz SDA zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i umiješanosti u ozbiljnu korupciju.

Administracija pod vodstvom Bidena objavila je da joj je borba protiv korupcije na globalnom nivou jedan od strateških prioriteta. Objašnjeno je da ona šteti američkim vitalnim interesima.

Gotovo svakodnevno SAD dodaju na svoje “crne liste” aktuelne ili bivše visoke funkcionere širom svijeta.

Nedavno je na nju stavljen i bivši albanski predsjednik i premijer i nekadašnji lider Demokratske partije Sali Berisha.

Prije toga, sankcionirano je desetak bivših visokih bugarskih zvaničnika.

Prije par dana, State Department objavio je da je poslanik u Parlamentu Gvatemale, Boris Espana Caceres.

On je okrivljen da je umiješan u “značajnu korupciju, uključujući i mito i pronevjere budžetskih sredstava”.

State Department je objavio da je, zaključno s jučerašnjim danom, na “crnu listu” stavljeno čak 155 zvaničnika i entiteta Bjelorusije… POLITIČKI.ba