IMA MRTVIH! OLUJA KIRAN PUSTOŠI EVROPU: Talasi od 20 metara, snimljen mogući tornado (VIDEO, FOTO)
Oluja Kiran zahvatila je danas sjeverozapadnu Evropu uz snažan vjetar i jaku kišu, pri čemu je poginulo više osoba, dok su škole i aerodromi ostali zatvoreni, a vozovi zaustavljeni.

Vozač kamiona poginuo je kada je palo drvo sjeveroistočno od Pariza, a 1,2 miliona francuskih domaćinstava ostalo je bez električne energije.

Dijelovi Bretanje i Normandije su pod crvenom uzbunom zbog jakih vetrova, a ostatak sjeverozapada narandžastim, saopštili su zvaničnici.

Vlasti u Finisteru u Bretanji pozvale su ljude da ostanu kod kuće i izbjegavaju vjetrove koji su dostizali brzinu od 207 kilometara na čas, što je pokrenulo talase visine 20 metara pored obale.

Nevreme, Oluja, Engleska

Španske službe za vanredne situacije saopštile su da je jedna žena poginula kada je drvo palo na nju u centru Madrida. Troje ljudi je povrijeđeno.

Parkovi u glavnom gradu i drugim gradovima Španije su zatvoreni, a nekoliko vozova i letova je otkazano.

U Gentu u Belgiji jedna osoba je poginula kada je na nju palo stablo koje je oborio olujni vjetar, a isto se desilo i na jugu Holandije, gdje je na jednu osobu također palo drvo.

Lokalne vlasti u Belgiji upozorile su stanovnike da se ne približavaju zelenim površinama zbog straha od pada drveća.

Na drugim mjestima u Evropi najmanje pet osoba izgubilo je život uslijed nevremena.

Nevreme, Oluja, Engleska

Oluju Kiran, koja je uslijedila nakon oluje Babet prije dvije sedmice, pokrenula je moćna vazdušna struja sa Atlantika, koja je izazvala jaku kišu, žestoke vjetrove i velike poplave u Sjevernoj Irskoj i dijelovima Velike Britanije.

“Oluja kakva se dešava jednom u generaciji”

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao je novinarima da je, pored pogibije vozača kamiona, povrijeđeno 15 ljudi, uključujući sedam vatrogasaca, te da je jedna osoba teško povrijeđena u gradu Rube na sjeveru Francuske.

On je u objavi na društvenim mrežama naveo da je oko 1.300 osoba moralo da bude premješteno u kampove ili skloništa, a da je nekoliko kuća evakuisano u Brestu nakon što je pao kran.

Nevreme, Oluja, Engleska

Meteorolozi su ranije upozorili da bi ovo mogla da bude oluja kakva se dešava “jednom u generaciji” u Britaniji i Francuskoj. Britanska meteorološka služba je rekla da u Kornvolu jutros kao da je bila tropska oluja.

Snimak iz ostrva u Lamanšu Džerzi pokazuje i mogući tornado koji je prošao tuda oko ponoći.

Otkazani letovi na Shipholu

Holandska aviokompanija KLM otkazala je desetine letova ka i sa aerodroma “Shiphol” u Amsterdamu dok se čeka nalet oluje Kiran.

“Odlučili smo da otkažemo sve letove kompanije KLM sa i ka aerodromu Shiphol”, saopštila je kompanija KLM, koja posluje u sastavu “Er Fransa”.

Za obalu Sjevernog mora u Njemačkoj izdato je upozorenje o olujama, a za dio obale Baltičkog mora upozorenje na jake vjetrove.

oluja Kirin, oluja

Kurir.rs/Yourweather.co.uk