IMA LI SNIJEGA, MINISTRE? Priznanje Radoičića je zgodan trenutak da se sjetimo kako je Dačić masno slagao na RTS
Milan Radoičić, sad već bivši potpredsjednik Srpske liste i neformalni gospodar sjevera Kosova, preuzeo je odgovornost za oružani sukob u Banjskoj u kom su stradali trojica srpskih terorista i jedan alabanski policajac. On je time potvrdio sumnje koje su danima provejavale, naročito od kad se pojavio i snimak na kom se, prema tvrdnjama policije s Kosova, nalazio upravo Radoičić. I dok su se svi pitali kako je potpredsjednik SL došao pod punom ratnom opremom u Banjsku, jedan čovjek je riješio da je najbolje da otvoreno laže građane Srbije i to tvrdnjom da je “snimak podvala i da se njemu vidi sneg”. Riječ je o ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću.

Da je nekad pametnije šutjeti danas je shvatio ministar Ivica Dačić. Izjava Milana Radoičića i priznanje da je odgovoran za oružani sukob u Banjskoj potpuno se kosi sa njegovom tvrdnjom od prije dva dana kad je rekao da je sve podvala.

“Ovde pokušava da se dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije. Oni bi najviše voleli da su naišli i na Mojsilovića jer im treba veza sa Beogradom, hoće da kažu da neko to uvozi sa strane. S jedne strane kažu da je Vučić organizator, a sa druge strane da smo se odrekli i prebacili sve na Kosovo“, naveo je Dačić i zaključio:

“Bio je i sneg, to govori da to nije snimak od tog dana”.

Snijega, uzgred rečeno, na snimku nema. Tragovi bijele boje, jesu zapravo boja kamena i to su znali svi koji su sjedili u studiju RTS-a, uključujući i novinarku, ali to nikome nije bilo važno. Kao ni to što se u punom kadru snimka dronom vidi puno septembarsko zelenilo.

Na koncu, Milan Radoičić je priznao da je baš tog spornog dana bio u Banjskoj. Štaviše, naveo je da je on sve i organizovao.

„Ja, Milan Radojičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogorojnih spekulacija koje su se pojavile, obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunarodnicima sa severa Kosova i Metohije dana 24. septembra došao na sever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru kom je svakodnevno izložen. Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu naroda, a ovaj čin nema veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obaveštavao nikoga, ni vlast Republike Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpra Kurtijevom teroru“, navodi se u saopštenju Milana Radoičića.

Da li će sve ovo biti dovoljno da se ministar Dačić izvini građanima Srbije koje je slagao u direktnom prenosu – malo je vjerovatno, ali nije ni važno, piše nova.rs.

“Daleko je važnije pitanje za šta nas je još ministar u prošlosti slagao kad je to mogao da učini na nečemu što je toliko očigledno kao što je svima koji su gledali snimak jasno da snega nema.”, zaključuju u tekstu.