I uhljebljena “nezavisna” analitičarka sarajevske trojke protiv zakona o zabrani genocida


Politička analitičarka Ivana Marić komentarisala je za portal “Source” aktuelnosti u vezi nametanja dopuna Krivičnog zakona BiH kojim postaje kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina te očekivanja od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U OHR-u danas novi visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost od Valentina Inzka.

Schmidt je u svom prvom obraćanju kazao da dolazi kao prijatelj naroda u BiH.

„Neophodno je da ne samo da razgovaramo sa zvaničnicima već i onima koji su svih ovih godina Valentinu slali pisma i izražavali svoje mišljenje. Čast mi je služiti ovoj zemlji i njenim ljudima u BiH u narednim godinama.

Preuzimam dužnost čvrsto odlučan da pomognem ljudima ovdje, ljudima koji rade da bi prehranili svoju porodicu, koji žele izgraditi život zajedno sa drugima.

Važno je reći da je ovo jedna izuzetna pozicija. Ta pozicaj je izgrađena i posljedica je razgovora kojim je zaključen Dejtonski mirovni sporazum kako bi se omogućio mir.

Obavljati taj posao je što se mora raditi sa dubokim poštovanjem za one koji su izgubili život u ratu i one koji su počeli da rade na evropskoj budućnosti BiH.

Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima kada je riječ o zajedničkoj budućnosti, i zato sam tu kako bi u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bi pomagao građanima ove zemlje konstitutivnim narodima i ostalim kako bi došli u jednu uravnoteženu situaciju, naglasio je Schmidt.

O novom visokom predstavniku, ali i starom, za portal “Source” govorila je politička analitičarka Ivana Marić.

Marić kaže da “Inzko nije radio ništa, osim izražavanja zabrinutosti, tako da šta god da Schmidt uradi to će već biti mnogo više od njegovog prethodnika”.

“Schmidt je poslan je sa misijom da pomogne BiH i eventualno da zatvori Ured visokog predstavnika. Schmidt ce biti puno aktivniji, i donosit će odluke koje ce pomoći građanima BiH. Inzko nije imao podršku PIC-a, tako da nije mogao ništa da uradi, ali nije pokazao ni da mu smeta što ne mora ništa da uradi, jer je bio jako veseo i lijepo provodio vrijeme u BiH za jako visoku platu”, rekla je Marić.

Komentarisala je i odluku Inzka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH o kažnjavanju negiranja genocida i ratnih zločina.

“Kod Schmidta vjerujem da neće ići za ovim populističkim potezima iako je on pozdravio odluku o zabrani negiranja genocida. Mislim da ce on ići na manje populističke zakone od kojih će bih imati više koristi. Zakon o zabrani negiranja genocida je ispravan ali je on trebao biti donesen prije 25 godina. Sada on, umjesto da slabi nacionalne stranke, on im pomaze da jačaju, u periodu kada počinju da gube podršku javnosti, od SNSD-a do SDA i HDZ-a.

“Inzko je ovim dolio ulje na njihovu vatru i pitanje je koliko će ovaj zakon pomoci BiH i koliko će se implementirati, pa je pitanje koliko je svrsishodno ovaj zakon donositi sada radi nacionalne tenzije ili je bilo bolje sačekati još malo pa kada to bude prihvatljivo za sve”, istakla je Marić.