HRVATSKA JE DIREKTNO UTJECALA NA IZMJENE IZBORNOG ZAKONA: Gjenero otkrio zakulisane radnje Hrvatske i Osmorke


Međunarodni projekat, tzv Osmorka, dobio je vjetar u leđa izmjenama Izbornog zakona, ali je najviše profitirao HDZ. Višegodišnja lobiranja Hrvatske urodila su plodom. Visoki predstavnik je trebao odluke donositi u konsultaciji sa političkim strankama i civilnim društvom i nikako ne dopustiti mješanje susjednih država.

Polako i sigurno narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet. To su i priznali. Izmjene izbornog zakona i izmjene Ustava Federacije je direktni rezultat pritiska na Visokog predstavnika – dobitnika priznanja Ante Starčevića.

Da sve ide brzo, kvalitetno, ekspresno i hrabro – kako vole kazati, brinu se iz Osmorke.

Konaković, Nikšić i Forto – od početka su se stavili u podređen položaj u odnosu na Čovića. Cilj je ući u vlast po svaku cijenu. Međunarodni projekat, tzv Osmorka, dobio je vjetar u leđa izmjenama Izbornog zakona, ali je najviše profitirao HDZ. Višegodišnja lobiranja Hrvatske urodila su plodom.

To što je Schmidt napravio to nije napravios am i pod uticajem Hrvatske, top je napravio u dogovori prije svega sa Euroatlanskim partnerima i atlanskim partnerima, i da je to pravi korak za BiH u ovom trenutku.

Tvrdi Davor Gjenero, koji smatra da su bolja rješenja bila ponuđena prije, za vrijeme i poslije pregovora u Neumu, ali da sluha za realizaciju nije bilo. Izmjenom Ustava i izbornog zakonodavstva pogodovalo se određenoj etničkoj grupi i stranci. Norme kojima se regulišu ta pravila trebala bi se odnositi na sve političke subjekte – kaže pravni stručnjak Enver Išerić.

Potrebno je napomenuti to da je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom, u direktnoj suprotnosti sa poveljom UN-a kojom je vrlo jasno precizirano da se države i UN čak ne smiju i ne trebaju miješati u unutrašnja pitanja BiH, a to su Ustav i Izborno zakonodavstvo.

Izmjenama izbornog zakona i Ustava nije do kraja deblokiran proces formiranja vlasti. SDA kao najjača stranka izbačena je iz vlasti, ali mehanizam kroz Dom naroda federacije omogućava joj legalno i legitimno participiranje u vlasti. Ponovo iz Osmorke pozivaju da Visoki predstavnik i ovdje uvede izmjene, u prijevodu da i ovdje izbaci SDA iz vlasti. Gjenero kaže da to nije dobro riješenje.

Ovaj mandat treba sastaviti na osnovu izbornih rezultata. Naknadno zadiranje u izborne rezultate bi bilo degradirajuće za demokratski proces a li treba poticati snažnim međunarodnikm pritiskom sve tri strane na dogovore i kompromise.

U tome doprinosi i HDZ Hrvatske, objašnjava Išerić.
Neprihvatljivo je ako je tačno, a moramo to smatrati tačnim ako su izjavljivali predstavnici vlasti Hrvatske, da se oni mješaju u ova pitanja. Visoki predstavnik je trebao odluke donositi u konsultaciji sa političkim strankama i civilnim društvom i nikako ne dopustiti mješanje susjednih država.

Da li je Osmorci na čelu s trojkom – NIP-om, SDP-om i Našom strankom, toliko stalo zasjesti u fotelje vlasti da neće birati koga će slušati, kako će slušati, da li slušati Zagreb ili Beograd? Građane su prestali izgleda odmah poslije 2 oktobra.

(E. Ahmetašević)