Hoće li loše vrijeme spasiti Orbana od poraza?

Veći je odziv birača u manjim mjestima. U gradskim centrima ponegdje se čeka u redovima. Veliki odziv u dijaspori.

Unatoč očekivanjima promatrača da će današnji opći izbori u Mađarskoj dovesti do do sada najveće izlaznosti, sudeći prema dosadašnjim prilivu informacija, to se ne dešava.

Jako hladno vrijeme, praćeno vjetrom, navelo je Mađare, posebno u urbanim centrima, da ipak ostanu doma.

U periodu od 9 do 11 sati najaktivnija su bila naselja sa manjim brojem stanovnika, koja su skoro sustigla stopu učešća iz 2018. godine. U urbanim centrima i većim mjestima, učešće na izborima je bilo niže nego prije četiri godine.

To bi moglo biti dobro za vladajuću stranku, jer su upravo u tim oblastima uspjeli napraviti najveći napredak u 2018. u odnosu na prethodne rezultate, a čini se da se to nije bitno promijenilo za četiri godine, javlja RTL.hu.

Tamás Kovalcsik, geograf i stručnjak za izbore u analizi za ovu TV kuću navodi i da ima informacija o dužim redovima u nekoliko gradskih centara, te da će se jasnija slika “definitivno otkriti za nekoliko sati”.

RTL javlja i o ogromnim gužvama u dijaspori.

Više od kilometar duge su kolone birača u Štutgartu, te Londonu, navodi se.

Akos Hadhazy, nezavisni poslanik, na svom je Facebooku, pak, objavio da ima dokaze da se ljudi tjeraju da glasaju za vladajući Fidesz.

Tvrdi da poslodavci primoravaju radnike da izađu na birališta i fotogrtafiraju glasački listić na kome su zaokružili Orbanovu stranku.

“Postoje mnoge indicije da je i Fidesz veoma uplašen rezultatima vlastitih istraživanja”, napisao je on.

politicki.ba