HOĆE LI BRITKA SABLJA I DALJE LIDERISATI IZA TUĐIH LEĐA! Konakovićevo kukavno izbjegavanje megdana sa Izetbegovićem


Sam Konaković je sredinom prošle godine gostujući na BHT 1 jasno rekao da NIP nema pravo na izbore izaći bez svog kandidata za Predsjedništvo.

S obzirom na njegove stavove kako Hrvatima drugi ne trebaju birati predstavnike u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Konaković isključivo treba da bude kandidat svoje stranke. Ne bi bilo pošteno da, ne daj Bože, u trci za prvog kod Bošnjaka prevagnu glasovi predstavnika drugih naroda koji i dalje vjeruju u ideju građanske BiH.

Sam Konaković je sredinom prošle godine gostujući na BHT 1 jasno rekao da NIP nema pravo na izbore izaći bez svog kandidata za Predsjedništvo. U emisiji je bio decidan: „Narod i Pravda će imati kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine…“ Nekoliko dana kasnije na drugoj TV stanici je bio još hrabriji i istakao da mu nije problem izaći na megdan Izetbegoviću. Obračun na političkom polju sa SDA, kako je naveo, za njega predstavlja poslasticu, a ne izazov.

“Naravno da ne bih imao problem da mu izađem na duel. Pogotovo ovako kako Izetbegović danas vodi SDA. To je poslastica obračunati se s njima na političkom polju. To nije veliki izazov”, istakao je Konaković.

Sa novom godinom došla je nova priča. Čini se da je Konaković shvatio kako izazov i nije tako bezazlen, barem za samostalni nastup. Karte je otvorio na FACE TV kada su s njim gostovali Saša Magazinović iz SDP-a i predsjednik Naše stranke Edin Forto.

“Kada bi me podržali SDP i Naša stranka s merakom bih izašao Bakiru na megdan! Bio bih kandidat kada bi SDP rekao može!”, između ostalog poručio je Konaković.

Istina, tada je Konaković rekao da nema problem da to bude predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ili Denis Zvizdić iz NIP-a. Iz trenutne perspektive u toj emisiji naivnim je ispao Magazinović koji je braneći jedinstvo sarajevske trojke također uvjeravao javnost da ime nije problem.

“Nećemo se potući oko imena! Neće nas posvađati!”, rekao je tada Magazinović.

Umjesto na Izetbegovića, NIP se ovih dana obrušio na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića osporavajući njegovu kandidaturu. Dok se Konaković bavi bivšim ruskim dobrovoljcima u BiH i količinom papira u Skupštini KS njegova vojska ispaljuje otrovne strelice prema Nikšiću rušeći njegov lični, ali i ugled koalicionog SDP-a.

Otvoreni pucanj u Nikšića je samo pokazao ono što znamo, odnosi u trojci nisu iskreni. Oni su slika Konakovićevih kontradiktornosti oslikanih i u priči o traženju nestranačkog kandidata kako bi se izbjeglo liderisanje u odnosima trojke.

“Bilo bi dobro da kruna koalicije bude zajednički kandidat, učinit ćemo sve da to tako bude i ako ne bude neće biti prevelika šteta”, naveo je Konaković početkom ove godine.

Zato je najbolje da NIP ide sam. Konaković je harizmatičan, elokventan i iskusan političar, (osim po vlastitom priznanju za pregovore oko izbornog zakona), kojem je vrijeme da preuzme punu odgovornost. Pobjeda u direktnom okršaju s Izetbegovićem osim lične satisfakcije Konakovića bi definitivno potvrdila kao novog lidera i političara u čiju spremnost za obračun sa korupcijom se vjeruje. Uz to NIP bi sigurno profitirao, a već sada su, kako to vjeruje njihov predsjednik, najbrže rastuća politička snaga u BiH.

Bez Konakovićeve kandidature ostajemo bez odgovora vjeruju li mu Bošnjaci više nego Izetbegoviću. U slučaju da NIP izgura priču s Denisom Bećirovićem onda se otvara i sumnja da politička likvidacija Izetbegovića nikada i nije bila stvarni cilj Konakovića. Bećirović bi mogao poslužiti kao novo žrtveno jagnje da bi se eliminirao sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ne treba zaboraviti Konakovićeve riječi: „Što se tiče privatno, sve što želim da se desi Izetbegoviću neka se meni desi“.

(nap.ba)