"Historijski voz" do Pazarića jučer propustio vožnju, zabranjeno vraćanje novca putnicima - BH Vijesti

“Historijski voz” do Pazarića jučer propustio vožnju, zabranjeno vraćanje novca putnicima

Kako nam je ispričao jedna sugrađanka (podaci poznati redakciji) koja je namjeravala vozom do Pazarića, danas se odvijala prava drama sa polaskom Talgo voza iz Sarajeva.

– Čekamo na stanici, a voza ni na vidiku. Zatim, na razglasu objavljuju u 12:05 sati da će voz kasniti 50 minuta. Prošlo je 60 minuta niko se ne oglašava. Pitamo o čemu se radi, kažu nam pokvaren i razglas i voz – priča naša sagovornica.

Ispričala je šta se dalje dešavalo:

– Najuporniji putnici čekaju voz koji neće doći i dočekaju sljedeći po redu vožnje u 14 sati za Pazarić.

– Stigne voz na stanicu u Sarajevo i ne mogu ga rashladiti. Ipak, krene sa zakašnjenjem od 10 minuta. Kada voz krene nastaju novi problemi. Kad voz staje na usputnim stanicama niti možete sigurno ući u voz niti izaći jer peron nije prilagođen visini voza. Uglavnom na svoj rizik morate iskakati, pa šta bude. Voz je prilagođen, ali ne u potpunosti samo na stanici u Hadžićima, ali se može izaći i ući samo na prva vrata – ispričala nam je naša sagovornica.

Neki putnici tražili su da im se vrati novac jer voza nije bilo, ali ga nisu dobili.

Pozvali smo informacije na Željezničkoj stanici u Sarajevu i potvrdili su nam da voza nije bilo u 11:55 sati, “zbog nekih problema”. Novac za kupljene karte se kažu ne vraća, takvo je pravilo.

U jutro 9. augusta premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta sa direktorom Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine Enisom Džafićem i načelnicima općina Novi Grad, Ilidža i Hadžići Semirom Efendićem, Nerminom Muzurom i Hamdijom Ejubovićem obišli su željezničku stanicu u Pazariću i vozom krenuli za Sarajevo.

Tako su premijer i ministar u Vladi KS u pratnji sarajevskih načelnika posvjedočili ovom “velikom danu”, kako ga je opisao ministar Šteta, te krenuli u upoznavanje Kantona Sarajevo.

Prije uvođenja voza na relaciji Sarajevo – Pazarić nisu razmišljali o problemima koje će imati putnici zbog neuređenih stanica (Alipašin most, Ilidža, Blažuj, Hadžići i Pazarić) i opasnostima kada putnici ulaze i izlaze iz voza. Što nekada voz ne dođe ili kasni, nikom ništa, ali mogli bi bar u dogovoru sa Željeznicama FBiH vratiti novac putnicima koji su kupili karte, a voza nije bilo.