HISTORIJSKA SJEDNICA U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Izglasana Rezolucija o priznanju genocida u Srebrenici, smijenjen ministar Vladimir Leposavić


Skupština Crne Gore izglasala je Rezoluciji o priznavanju genocida u Srebrenici u cjelini. Glasao je 81 poslanik, 55 za, 19 protiv, a 7 je bilo uzdržanih.

Inicijativa da crnogorski parlament usvoji Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici motivisana je učestalim negiranjem postojanja genocida, kako u dijelu javnosti tako i u samoj Skupštini Crne Gore. Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Rezolucija podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

Takođe, tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Predstavljajući Rezoluciju u parlamentu, jedan od predlagača, poslanik Bošnjačke stranke Ervin saopštio je da je cilj dokumenta demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, te da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

On je podsjetio i da su Haški tribunal za ratne zločine i Sud pravde u Hagu presudili da je u Srebrenici počinjen genocid, a da će usvajanjem Rezolucije i Skupština Crne Gore to potvrditi:

“Zabrinjava da se i nakon 25 godina od genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj tragični događaj pokušava zloupotrebljavati u dnevno političke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida, veličanje pravosnažno osuđenih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjininskim narodima”, naveo je Ibrahimović.

Rezoluciji su se oštro usprotivili poslanici Demokratskog fronta DF-a koji su tokom prošlonedjeljne parlamentarne rasprave eksplicitno saopštili da neće glasati za ovaj dokument.

Poslanik DF-a Jovan Vučurović objašnjavajući kazao je da je rezolucija usmjerena protiv srpskog naroda.

“Sadržaj ovog teksta je pokušaj satanizacije srpskog naroda. Ovo je samo nastavak politike bivšeg režima, koja počiva i počivala je na čistoj mržnji prema srpskom narodu. Krajnja namjera ovakvih projekata je da se baš Srbi natjeraju da govore da ovaj teški zločin u Srebrenici nazovu genocidom. Onda je otvoren i put da se srpski narod proglasi za genocidni narod”, rekao je on.

Uloženo je nekoliko amandmana na ovu rezoluciju, ali su svi redom odbijeni.

Smijenjen ministar Leposavić

Osim izglasavanja Rezolucije o Srebrenici, poslanici Skupštine Crne Gore večeras su na zahtjev premijera Zdravka Krivokapića smijenili ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog relativizacije genocida u Srebrenici.

Za razrješenje Leposavića glasalo je 80 poslanika, 43 za, 27 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo 10.

Poslanik DF Slaven Radunović najavio je bojkot parlamenta zbog ove odluke.

-U našem parlamentu se desila velika prevara glasača od 30., avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija od DPS i djelova vlade Crne Gore i zato pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimo DPS, da se u najkraćem roku skupimo i vidimo šta ćemo dalje – rekao je Radunović. Do tada, kako je rekao, DF neće više ulaziti u plenum.(SB)