Hipersonična turska zrak-zrak raketa “GÖKHAN” uskoro će biti predstavljena javnosti


Nakon predstavljanja zrak-zrak raketa kratkog i srednjeg dometa, državni ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar nedavno je najavio novu zrak-zrak raketu dugog dometa, sa ramjet motorom


Turska je postala jedna od rijetkih zemalja koja posjeduje raketnu tehnologiju zrak-zrak, izjavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u aprilu ove godine, kada je domaća zrak-zrak raketa Bozdogan uspješno pogodila cilj, u prvom testiranju sa avionske platforme.

“Naša raketa zrak-zrak Bozdoğan, koju su razvili naši mladi tehničari i inženjeri u projektu Göktuğ, pogodila je cilj prvim hicem”, dodao je Erdogan, zahvaljujući onima koji su sudjelovali u razvoju rakete. Posljednjih godina turske odbrambene kompanije postigle su značajna postignuća u istraživanju i razvoju, kao i u proizvodnji i izvozu naoružanja.

Turske zrak-zrak rakete izložene 2. maja 2019. godine na vojnom sajmu IDEF 2019 u Istanbulu

Raketa Bozdoğan, zajedno sa raketom Gökdoğan, razvija se u okviru projekta Göktüğ, koji vodi Tursko vijeće za naučna i tehnološka istraživanja (TÜBITAK) i Institut za istraživanje i razvoj odbrambene industrije ( SAGE).

Razvojni radovi kompanije SAGE na raketama zrak-zrak započeli su 2013. godine. Prvo je razvijen Gökdoğan, kao raketa kratkog dometa, sa velikim sposobnostima manevrisanja i infracrvenim tragačem, te Bozdoğan kao aktivna radarski navođena raketa, kao alternative američkim AIM-9 Sidewinder i AIM-120 AMRAAM.

Nakon njihovog predstavljanja na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF) u maju 2017. godine, obje rakete su podvrgnute testnom lansiranju sa zemlje. Ova ispitivanja su mjerila performanse motora rakete i mogućnosti uništavanja ciljeva. Testovi su uspješno završeni u crnomorskoj provinciji Sinop, na sjeveru Turske.

Obje rakete koriste tehnologiju čvrstog goriva s visokim potiskom, potpunim elektroničkim raketnim motorom, sigurnim startom i sistemom paljenja s visokom pouzdanošću i sigurnosnim nivoom, te kontinuiranim osiguračem za visoku sigurnost i pouzdanost. Gökdoğan je u januaru prošle godine uspješno završio test uspješno pogađajući metu.

Zrak-zrak raketa dugog dometa sa ramjet motorom “Gökhan”

Direktor Instituta TÜBİTAK SAGE Gürcan Okumuş izjavio je, u jednom od gostovanja u emisijama, da je provedeno više od 100 ispitnih paljenja u okviru ispitivanja ramjet motora, kojim će biti opremljena buduća zrak-zrak raketa dugog dometa pod nazivom “Gökhan”.

Princip rada ramjet motora je sljedeći: prvo startni raketni motor ubrza projektil tijekom lansiranja do brzine od otprilike dva Maha. Pošto se potroši gorivo raketnog motora taj prostor postaje komora za izgaranje ramjet motora, koji će ovom slučaju tursku raketu ubrzati do hipersonične brzine od preko 5 Mah.

Još jedna od značajnih prednosti ove rakete bit će sposobnost da u slučaju oštrih manevara prilagodi svoju brzinu tj. uspori, ili da u terminalnoj fazi, kada mali AESA radar na glavi rakete zaključa metu, koju još popularno nazivaju “Pitbull”, ubrza prema cilju.

Ovaj projekat je dobio poseban značaj nakon što je najavljena nabavka francuskih borbenih aviona Rafale, od strane Grčke, koja će ujedno dobiti francuske rakete Meteor, koje su također opremljene ramjet motorom. Ono što posebno odlikuje ovu vrstu raketa je prošireni tzv. “no-escape zone” u odnosu na tradicionalne ruske i američke zrak-zrak rakete poput AIM-120 ili R-77.

Turci svoje domaće zrak-zrak rakete planiraju integrisati na postojeći inventar F-16 aviona, ali i budući borbeni avion pete generacije TAI TF-X, kao i bespilotni borbeni avion pod nazivom MIUS. Sa uvođenjem ovih oružja u operativnu upotrebu, tursko ratno zrakoplovstvo postat će dominatna zračna sila nad nebom Istočnog Mediterana, Bliskog istoka i u šire geografije.

Autor: F.T