HAOS U RUSIJI: Prigožinovi plaćenici zauzeli zgradu Ministarstva odbrane u Rostovu, načelnik pozvao građane da ne izlaze iz domova…


Procurile snimke s lica mjesta.

Vojno osoblje Rostova dobilo je naredbu da podigne vojne zrakoplove kako bi “osigurali sigurnost”, objavio je 161.ru pozivajući se na neimenovani izvor. Kažu i da je ranije Južna vojna oblast zatražila da se u Rostovu zabrane sva masovna događanja na otvorenom zbog “povećane upotrebe napadačkih bespilotnih letjelica na infrastrukturne objekte u Ruskoj Federaciji”.

Glavna uprava ruskog Ministarstva za izvanredne situacije za Rostovsku oblast izjavila je da nije poslala informacije o uvođenju policijskog sata u regiji, ali je guverner Vasilj Golubev pozvao je građane da ostanu kod kuće ako je to moguće.

“Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda. Agencije za provođenje zakona poduzimaju sve kako bi osigurale sigurnost stanovnika tog područja. Molim sve za mir i ne izlaze iz kuće bez potrebe”, objavio je guverner Rostovske oblasti.

“Sada ulazimo u Rostov. Jedinice Ministarstva odbrane, odnosno vojni obveznici koji su bili bačeni da nam blokiraju cestu, povukli su se u stranu”, rekao je Prigožin. Dodao je da su njegove jedinice u ovom trenutku “na svim mjestima prešle državnu granicu”.

“Graničari su izašli u susret i zagrlili naše borce”, rekao je.

Prigožin je u poruci optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da su “donijeli odluku o uništenju neposlušnih jedinica koje su spremne zaštititi svoju domovinu”.

“Uništit ćemo sve što nam se nađe na putu”, rekao je Prigožin.

“Ne možemo biti uništeni. Imamo ciljeve, svi smo spremni umrijeti, svih 25.000, a nakon toga – još 25.000. Jer mi ginemo za ruski narod koji se mora osloboditi od tih ljudi koji tuku civilno stanovništvo koje su upravo iz helikoptera gađali u Rostovu. Jedan pilot iz FSB-a odbio je poletjeti i napasti”, kazao je Prigožin.

Prije sat vremena na društvenim mrežama pojavila se snimka zauzimanja zgrade Ministarstva odbrane Rusije u Rostovu na Donu.