Hadžibajrića i Skaku niko ne zove: Konaković ih prijavio, oduzeli im mobitele, SDP "srušio" Bogićevića - BH Vijesti

Hadžibajrića i Skaku niko ne zove: Konaković ih prijavio, oduzeli im mobitele, SDP “srušio” Bogićevića

IZBOR GRADONAČELNIKA

Konaković: Podnio sam krivične prijave protiv Skake i Hadžibajrića

– U predmetu se intenzivno postupa u cilju utvrđivanja da li ima elemenata krivičnog djela. U vezi s tim, kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti blagovremeno informisana – rečeno je za Faktor iz Tužilaštva KS.

Gotovo isti odgovor Faktor je dobio početkom juna, samo tada nije bilo rečeno da se “intenzivno postupa”.

Da od Konakovićeve prijave u konačnici najvjerovatnije neće biti ništa, te da se radi o čistom politikanstvu, dokaz je i izjava člana SDP-a i dopredsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragana Stevanovića.

– Kadrovska politika SDP-a KS. Konačno i službeno znam da je vijećnik SDP-a minirao izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva – napisao je Stevanović četiri mjeseca nakon neviđene blamaže i cirkusa u Gradskom vijeću.

Prema nezvaničnim informacijama našeg portala, tužilac kojem je prvobitno bio dodijeljen ovaj predmet povukao se kazavši, navodno, kako tu aposlutno nema nikakvog krivičnog djela niti krivične odgovornosti, te da se radi o politički motivisanom predmetu.

PUKLO SVE NA GV SARAJEVA

Hadžibajrić za Faktor: Dugo sam šutio radi dobrobiti koalicije

Skaki i Hadžibajriću, protiv kojih je Konaković podnio prijavu, naredbom Općinskog suda u Sarajevu 1. aprila privremeno su oduzeti mobilni telefoni. Od tada, pa do danas više ih niko iz Tužilaštva nije kontaktirao.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća 24. marta bezuspješno je glasano za novo rukovodstvo. Tadašnja “Četvorka” nije imala većinu da izabere Bogića Bogićevića za gradonačelnika. Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma jer je nekoliko vijećnika, nakon što su uočene nepravilnosti u glasanju, napustilo sjednicu.

Nakon blamaže i poniženja koju su mu priredili poigravajući se sa njegovim imenom, kredibilitetom i ljudskim dostojanstvom, Bogićević se povukao iz utrke za gradonačelnika Sarajeva.

Novinari Faktora pokušavali su od nadležnih u Gradskom vijeću dobiti na uvid glasačke listiće, na kojima su crtani kružići, ali nikada nam ih nisu dostavili. Upit je poslan sekretaru Gradskog vijeća Safetu Krajišniku 27. marta.

RASKOL U STRANCI

Stevanović: Vijećnik SDP-a minirao je izbor Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva

Do danas iz Gradskog vijeća muk, osim što smo obaviješteni da je sve proslijeđeno gradonačelnici Benjamini Karić, koja uopće nije nadležna za pitanje koje je postavljeno.

SDP, NiP i Naša stranka su u saopćenju nakon otkazivanja sjednice naveli da su “aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju na čelo Gradskog vijeća pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

Iako je Bogićević u svom pismu upućenom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću jasno ukazao ko su krivci za politički cirkus u Gradskom vijeću, Konaković je brzinom svjetlosti poletio da za sve okrivi Skaku i Hadžibajrića.

I ne samo to. Otišao je i korak dalje, te se u medijima oglašavao u ulozi sudije i tužioca, te već označio da su “Skaka i Hadžibajrić optuženi”, a da su vijećnici Alem Logo, Samir Bejić i Muamer Mekić, kojima su također oduzeti mobiteli, “samo svjedoci”.