Grošelj: BiH treba dobiti kandidatski status

“Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Ova država je na raskrsnici. Svako eventualno dalje nametanje podjela među njenim građanima moglo bi dovesti do sukoba koji ne bi bili samo ogranićeni na BiH, već bi zahvatili region. Stoga, u svjetlu dešavanja u Ukrajini, evropske institucije trebaju dodijeliti status kandidata.

To bi bila jaka poruka stabilnosti i sigurnosti ne samo BiH, već i cijelog regiona”, poručio je poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj.

Govoreći na sjednici Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) na kojem se debatiralo o Prijedlogu rezolucije EP o situaciji u BiH, ovaj liberalni poslanik iz Slovenije upozorio je i da je naša zemlja na raskrsnici.

“Izborna reforma i ograničena promjene ustava jesu jako bitne. No, BiH treba biti država svojih građana. Jasan mi je koncept konstitutivnih naroda u osnovi, no znam da “belgijski model” nije rješenje i neće pomoći da se prevladaju blokade. Stoga EU treba odbraniti temeljne vrijednosti na kojima sama počiva i pomoći u pronalaženju rješenja za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR).

Bojim se da je iscurilo vrijeme kada smo mogli postići neki dogovor o ovome. Mislim da vremena više nema. Ako se čudo desi, pa se stranke u BiH usaglase o promjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, onda ga ja pozdravljam. No, sumnjam da će se to desiti.

Ako je tako, onda sam za to da se u Prlamentu BiH usvoje izmjene koje će osigurati pošteniji zibroni proces”, rekao je on.

Grošelj se ponovo založio za to da Evropska unija uvede sankcije onima koji destabiliziraju BiH i ruše temelje Dejtonskog sporazuma.

Evropski parlament bi na svom plenarnom zasijedanju u julu mjesecu ove godine trebao glasati o prijedlogu rezolucije u BiH.

politicki.ba