Gratz: Mirnim putem pokušavaju proizvesti promjene koje dovode do podjele zemlje - BH Vijesti

Gratz: Mirnim putem pokušavaju proizvesti promjene koje dovode do podjele zemlje


Komentirajući trakavicu u vezi sa izborom predsjednika FBiH, Gratz je kazao da osjeća ono što i većina građana – frustraciju.

– S druge strane, sasvim je jasno da je ono što je na početku pogrešno napravljeno proizvodi ovakve posljedice. Mi smo sad u jednoj situaciji u kojoj je neizvjesno hoće li se formirati federalna vlast. Upitno je da li još postoji većina i pod kakvim uvjetima da se uopće dogovara federalna vlast. Nije više na dnevnom redu šta će ta federalna vlast u budućnosti raditi, već upravo ovo čemu svjedočimo – kazao je za N1.

Pojašnjava da je na početku pogrešno postavljeno samo nametanje izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH na dan izbora.

– Krivica je ovdje sasvim jasna, gospodina (Christiana) Schmidta i Ureda visokog predstavnika. Način na koji je to urađeno, simbolika. Projekcija, obrazlaganja i sve čemu svjedočimo unazad nekoliko mjeseci ukazuju na to da to, ne samo da je bilo asimetrično, ne samo da je bilo antidemokratski, već konkretno ide u korist HDZ-u BiH i na određen način SNSD-u. Pokazuje da mi nemamo jednog neutralnog aktera čiji je mandat da štiti Dejtonski sporazum i da grantuje njegovu provedbu, već upravo suprotno. Pokušavaju se mirnim putem proizvesti promjene koje bi mogle dovesti do podjele zemlje. Jednu tro-etno podjelu, gdje smo svi žrtve toga i sve ćemo osjećati posljedice – istakao je.

Smatra da je poražavajuće što postoje stranke u FBiH koje učestvuju u svemu tome.

– “Trojka” učestvuje u svemu tome zarad “kile mesa”, neku funkcijicu, neko zadovoljavanje nekih ega, neko obračunavanje sa bivšim strankama. To je takvo jedno rasulo i razočarenje. Ja mislim da je jedno od mogućih rješenja, ako hoćemo već intervenciju, da se ide na promjenu propisa i omogućavanja nekih novih izbora, gdje će građanima biti objašnjena pravila tih izbora – kazao je.

Gratz se pita šta OHR radi.

– Ja imam utisak da se radi o jednom nestabilnom čovjeku, gospodinu Schmidtu, koji ima svoje repove iz prošlosti i koji je ovdje došao sa nikakvim predispozicijama da obavlja to. Nema ni diplomatski takt, ni osjećaj i razumijevanje građana koji žive ovdje u cijeloj regiji. Ta jedna nadmenost, jedna odrešitost koja je nama neprirodna, jer mi inače reagujemo kad god neko dođe pa hoće da nas čizmom, mi reagujemo “e nećeš” – kazao je.