Gradonačelnik Osijeka o požaru: Kako je moguće da se tamo godinama odlagala plastika?
OSJEČKI gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) izjavio je danas da su unatoč velikom požaru plastike u tvrtki Drava International kvaliteta zraka i vode u Osijeku zadovoljavajući, po izbijanju požara pojačali su ispitivanja vode u Vodovodu, a nastava u osječkim školama se odvija normalno.

Pojačano ispitivanje vode

Veliki požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke Drava International na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat. Nakon obilaska požarišta Radić je izjavio da su gradske vlasti po izbijanju požara pojačale ispitivanja vode u osječkom Vodovodu, kao i u pročistaču otpadnih voda.

Odmah smo zatvorili odvodnu mrežu kako plastika ne bi ulazila u kanalizaciju. Gradske tvrtke su se stavile na raspolaganju, a radnike, koji su boravili u prostorima poduzeća Drava International smo zbrinuli u gradsku Sportskoj dvorani “Jug 2”, dodao je osječki gradonačelnik Radić.

“Kako je moguće da se tamo godinama odlagala plastika?”

Uputio je apel da se istraži kako je bilo moguće da se na deponiju tvrtke Drava International godinama odlagala plastika, koja je dovela do požara, a koji sada predstavlja ugrozu za kvalitetu zraka za stanovništvo u Osječko-baranjskoj županiji.

Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković izjavio je novinarima da je već izlazak na teren prve skupine vatrogasaca govorio kako je riječ o katastrofalnom požaru, istaknuvši da u 30 godina karijere nije vidio ovakav intenzitet požara, uz nepovoljne vremenske uvjete.

“Vatrogasci su mislili da će moći suzbiti požar, ali onda se promijenio vjetar”

Ističe kako su odmah podignute sve snage te zatražene dodatne snage s područja Županije, pa su vatrogasci već oko 1:20 imali dovoljne količine vode i mislili su da će moći suzbiti požar.

No, oko 4 sata promijenili su se smjer i jačina vjetra pa smo morali izvući snage s požarišta te iz objekata tvrtke premještati natrijevu lužinu i druge kemikalije te tehničke plinove, a evakuirali smo i zaposlene, kazao je zapovjednik osječkih vatrogasaca.

Naglašava kako je najbitnije da su spašeni objekti, u kojima su bile velike količine plastike, budući da se ovdje odvija tehnološka proizvodnja dizelskog goriva iz plastike. Na upite novinara kako je izgledala borba s vatrom, Ivković napominje da je na ovoj lokaciji već dva puta bio na gašenju požara te da je “bilo škakljivo, ali se ne može mjeriti s ovim”.

U gašenju znatno pomoglo aktiviranje robota civilne zaštite

Do 10 sati bilo je utrošeno 1800 kubika vode, ali problem je što ta voda kojom gasimo odlazi u podzemne vode i kanalizaciju, pa smo morali voditi računa o tome, pojasnio je Ivković.

Napominje kako je u gašenju vatre znatno pomoglo aktiviranje robota civilne zaštite, kojim se daljinski upravlja, i koji nabacuje vodu i sredstvo za gašenje u požar.

Robot je prišao dovoljno blizu požaru, tamo gdje vatrogasci nisu mogli pristupiti, i na neki način je spasio ovaj objekt, rekao je Ivković.

Dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena 

Podsjeća kako su dvojica vatrogasaca lakše ozlijeđena na intervenciji i pružena im je liječnička pomoć.

S obzirom na to da smo bili izloženi velikim količinama dima, dogovoreno je s osječkim KBC-om da vatrogasci koji se vraćaju na odmor u postrojbu idu na trijažu u KBC te, ako bude potrebno, dobiju kisik i lijekove, dodao je Ivković.

Izvijestio je kako su vatrogascima u gašenju pomogli i djelatnici tvrtke, koji su govorili gdje se nalaze opasne tvari, kako se ne bi dogodila još veća katastrofa. Osječko-baranjska policija izvijestila je da će po gašenju požara policijski službenici obaviti očevid u suradnji s protupožarnim inspektorima zaštite od požara.