Gradonačelnica Karić ugostila njemačkog radikala koji tvrdi da je "NATO počeo rat protiv Jugoslavije" - BH Vijesti

Gradonačelnica Karić ugostila njemačkog radikala koji tvrdi da je “NATO počeo rat protiv Jugoslavije”

– Razgovarali smo o aktuelnim temama u Sarajevu i BiH i pozitivnim promjenama koje su moguće uz pomoć prijatelja ove zemlje i njenog glavnog grada – napisala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nakon sastanka, a potom to sve povukla.

 

Objava koja je uklonjena s Twittera

Gradonačelnica ili neko od njenih brojnih savjetnika vjerovatno su shvatili da su kao “prijatelja ove zemlje” označili Tobiasa Pflügera, potpredsjednika radikalno lijeve stranke “Die Linke”.

Naime, Pflüger je član odbora za odbranu u njemačkom Bundestagu, koji ima u najmanju ruku kontroverzne stavove prema NATO-u, ali i dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije.

Riječ je o čovjeku koji je, između ostalog, autor publikacije pod nazivom “Politika crveno-zelene vlade u pitanjima sigurnosti i sprečavanja sukoba” u kojoj iznosi stav da je NATO “odlučio da započne rat protiv Jugoslavije”.

Partija “Die Linke”, pored toga što ima krajnje kritičan odnos prema NATO-u i euroatlantskim integracijama, u tolikoj mjeri da ih se smatra proruskom opcijom, ima i članove koji ne priznaju genocid u Srebrenici.

Tako je Alexander S. Neu, član Bundestaga i stranački kolega Tobiasa Pflügera, kazao je da se “Srbi prikazuju isključivo kao zločinci i ne smiju da budu žrtve”.

– Na Zapadu se ne priča o srpskim žrtvama, jer Srbi, moraju biti loši. Јednostrano prikazivanje Srba ima za cilj da se Srbi dovedu u defanzivno stanje, a to sve je tako jer Srbija neće u NATO, pa ih je potrebno ocrniti – rekao je Neu za Tanjug jasno pokazavši odnos prema NATO-u.

Kada je u pitanju genocid u Srebrenici Neu ima još radikalnije stavove.

– Ne mogu ocijeniti da li je riječ o genocidu, ratnom zločinu ili nečemu drugom. Ali poznato je da nisu svi koji su tamo ubijeni bili civili, već i bošnjački borci koji su ubijeni u sukobima na ratištu, što se prikriva – kazao je Neu također za Tanjug.