GODIŠNJICA SRPSKOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA KALINOVIKA: “Otkrijte lokacije grobnica i uklonite mural Ratka Mladića”


Udruženje porodica žrtava “Istina Kalinovik 92” organizovalo je danas obilježavanje 29. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i susjednih opština koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove opštine

Udruženje porodica žrtava “Istina Kalinovik 92” organizovalo je danas obilježavanje 29. godišnjice stradanja Bošnjaka Kalinovika, ali i susjednih opština koji su bili zatočeni u logorima i ubijeni na prostoru ove opštine

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odata je počast za žrtve zločina iz juna, jula i avgusta 1992. godine.

“Izgubio sam 13 bližih članova porodice, od oca, amidže, nane, strine i ostale familije. Od njih 13 našao sam šest, a za sedam još tragam, za njihovim posmrtnim ostacima”, rekao je Kemal Pervan iz sela Jelašca kod Kalinovika.

Na području opštine Kalinovik ubijena su 122 Bošnjaka.

“Uz pomoć instituta za nestale osobe, porodica i udruženja do danas je pronađeno 80, a još tragamo za 42 žrtve zločina u Kalinoviku”, izjavio je Samir Vranović, predsjednik Udruženja porodica žrtava “Istina Kalinovik 92”.

Članovi porodica i brojne delegacije prošle su putem od Rogoja, gdje je nađena jedna od masovnih grobnica, do škole “Ljutica Bogdan”, predratne “Miladin Radojević”, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 zarobljenih civila.

Nakon polaganja cvijeća ispred škole, učesnici su posjetili i Barutni magacin, nekadašnji vojni kompleks, koji je služio za zatvaranje Bošnjaka. S mjesta masovnog stradanja civila upućene su poruke stanovnicima Kalinovika da otkriju mjesta gdje se nalaze posmrtni ostaci žrtava, a vlastima Kalinovika da uklone mural Ratku Mladiću koji se već nekoliko godina nalazi na ulazu u ovaj grad.

“Nikada nećemo zaboraviti šta se desilo od 1992. do 1995. godine, u Kalinoviku, ali i cijeloj BiH”, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je prisustvovao današnjem obilježavanju u Kalinoviku, a potom i u Nevesinju.

“Kultura održavanje kontinuiteta sjećanja je nešto što je jako bitno i zato sam danas ohrabren riječima koje sam čuo od predsjednika udruženja ‘Istina Kalinovik 92’. Radi se o jednom ozbiljnom udruženju koje na vrlo ozbiljan i odgovoran način radi posao zbog kojeg je i osnovano. Podstičem i ovo, i sva druga udruženja u BiH da budu uporni u borbi za istinu, u borbi za pravdu i da nikada ne odustaju. Moja posebna poruka u Kalinoviku je poziv lokalnim strukturama vlasti da se konačno suoče s istinom. Ratko Mladić neće biti upamćen kao heroj. U civiliziranom svijetu on će biti upamćen samo kao zločinac, a svi mi treba da idemo civiliziranim putem, putem civiliziranog svijeta, a ne putem barbarstva. Neka uklone ovaj mural koji nas dočeka na ulazu u Kalinovik, jer to je civilizacijska sramota”, dodao je Džaferović.

Cvijeće je položeno i na lokaciji Mehka brda, Tuzlakova štala i na tunelu Miljevina, na kojima su nakon rata nađene masovne grobnice s posmrtnim ostacima ubijenih.

U suđenjima pred Tribunalom u Hagu protiv Momčila Krajišnika, Biljane Plavšić, Dragomira Kunarca i ostalih, te presudama Suda BiH protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje, Đorđislava Aškrabe, Slavka Lalovića, Novice Tripkovića, Krste Savića, Milka Mučibabića, Milenka Vukovića, Neđe Samardžića i Radovana Stankovića, dokazano je postojanje logora i izvršenje teških zločina u Kalinoviku. Za zločine u ovom gradu Sud BiH do sada je izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 85 godina.