Godišnjica deblokade Mostara: Bila je to borba za živote 50.000 ljudi koji su bili na izmaku snage


Briljantno izvedenom vojnom operacijom, nažalost uz pogibiju 40 vojnika među kojima i narodnog heroja – brigadnog generala Midhata Hujdura – Hujke, na današnji dan prije 28 godina deblokiran je Grad Mostar, te spojen sa ostatkom slobodne teritorije Republike Bosne i Hercegovine.

Blokada je u nehumanim uslovima trajala 50 dana, a u branjenom dijelu grada tih dana trošene su posljednje zalihe hrane.

Ratnom komandantu Suadu Muharemoviću osjećanja su svakon 30. juna pomiješana. Osjećaj sreće, zadovoljstva i ponosa zbog pobjede u bitki koja je jedna od najznačajnijih za opstanak Bošnjaka i bh. patriota u Hercegovini, svaki put pomiješa se sa tugom zbog pogibije Midhata Hujdura i ostalih saboraca.

– Mostar je od 9. maja 1993. bio potpuno blokiran i odvojen od ostatka slobodne teritorije. Jednostavno bili smo primorani probiti se, bez obzira što smo bili na izmaku snaga. Žestoke borbe su se vodile u maju i junu da bi se sačuvao Mostar, to je bila bitka za narod. To je neminovno imalo svoje žrtve, sve više je bilo ranjenih, poginulih, a sve manje je bilo municije i onog što je bilo potrebno za vođenje borbenih dejstava. Znamo da je s druge strane bio drugi agresor, da smo bili skučeni na prostoru od 200 do 500 metara i sve govori da se nešto moralo poduzeti da se spasi ovaj narod, a u dolinu se slilo preko 50 hiljada izbjeglica.
Donesena je sudbonosna odluka da se mora deblokirati grad Mostar jer ni naši doktori više nisu imali čime liječiti naše ranjene prijatelje. Nakon donesene odluke koja je planirana jako dobro, krenulo se u njenu realizaciju.
Hrabrošću naših boraca, operacijom koja se teško izvodi, uspjeli smo sa malo materijalno-tehničkih sredstava probiti se, osloboditi Bijelo Polje i spojiti Mostar sa ostatkom slobodne teritorije.
Grupa koja je upućena u Bijelo Polje probijala se 24 sata i znala da se više ne može vratiti putem koji smo išli. Znači, ili česno izginuti ili pobijediti. Uz pomoć patriota iz Bijelog Polja ova grupa je brzo deblokirala kotlinu, a taj prostor je bio oslobođen za četiri ili pet sati, podsjeća Muharemović.

Mostar je tada prodisao, jer je preko planine Prenj i Glogova omogućena komunikacija sa slobodnom teritorijom, vrhom države, Generalštabom Armije R BiH. Nažalost, tada smo izgubili našeg komandanta Hujku, koji je u svom maniru, jer nije mogao ostati „iza“ i gledati akciju i poginuo.

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, kazao je kako je to bila herojska pobjeda, neviđena u historiji ove zemlje.

“Borba između dva neprijatelja, jednog na jednom brdu, drugog na drugom, bez struje, vode, hrane, municije… To je priča za okrugle stolove, knjige, filmove koji se već rade na ovu temu”, izjavio je Oručević.

Ovo sjećanje moramo prenositi na mlađe generacije jer deblokada Mostara, osim što je bila rijetko viđena vojna operacija, bila je politička poruka, da Mostar ne može ostati u tzv. paradržavama i da je Mostar dio BiH-kazao je Špago. SAFF