George Bush: Prigožin mi je jednom služio večeru, preživio sam
Bivši predsjednik SAD-a George Bush otkrio je da mu jednom u St. Peterburgu večeru poslužio Jevgenij Prigožin, vođa Wagnera koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći prošlog mjeseca.

Govoreći putem videolinka na konferenciji Yalta European Strategy (YES) u Kijevu ovog vikenda, Bush je upitan o nedavnoj smrti Prigožina.

“Ono što me šokiralo jest da sam neki dan vidio sliku sa samita G8 u Sankt Peterburgu na kojoj je Prigožin bio tip koji mi je posluživao hranu”, rekao je biši američki predsjednik i dodao:

“Bio je kuhar. Jedino što znam jest da sam preživio.”

Riječ je o slikama sa sastanka 2006. na kojima se vidi Prigožin u pozadini, prenosi Kyiv Post koji dodaje da to nije njihov prvi susret. Prigožin je također i na fotografijama iz 2022. godine.


Prije nego što je postao poznat u cijelom svijetu kao šef jedne od najozloglašenijih svjetskih plaćeničkih skupina, Prigožin se bavio prehrambenim biznisom i često je pružao catering za događaje koje je vodio ruski predsjednik Vladimir Putin. Zbog toga je i dobio naziv “Putinov kuhar”.

Bush je na konferenciji također poručio da invazija Ukrajine nije posljednji korak za Putina. “On želi veliko carstvo i sada je vrijeme da ga se zaustavi.”

“Mislim da je danas moćniji nego što je bio kad sam ja bio predsjednik. On se ne plaši koristiti moć da bi utjecao na svoju budućnost, no zagrizao je malo veći komad nego što može prožvakati”, dodao je Bush.