Fotografije i dokumenti dokazuju: Konaković se u Turskoj službeno sastajao sa šejhom Abu Anasom, selefijskim vođom kojem su Nijemci zabranili djelovanje zbog radikalnih stavova i antikršćanskih izjava - BH Vijesti

Fotografije i dokumenti dokazuju: Konaković se u Turskoj službeno sastajao sa šejhom Abu Anasom, selefijskim vođom kojem su Nijemci zabranili djelovanje zbog radikalnih stavova i antikršćanskih izjava


O radikalnom djelovanju Muhameda Çiftçija alijas Abu Anasa pisali su brojni njemački mediji koji su citirali njegove antikršćanske izjave i izjave u kojima poziva nad nasilje nad ženama. U izvještaju eksperata Univerziteta George Washington Muhamed Çiftçi je označen kao jedan od najradikalnijih selefija koji su djelovali u Njemačkoj, a koji su bili povezani sa terorističkim skupinama poput ISIL-a.

Iz promotivne kese Općine Ilidža Nermin Muzur je izvadio poklon i dao ga svom turskom domaćinu. Koji minut ranije isto je učinio još jedan član delegacije NiP-a Elvedin Okerić. Lider je sve to posmatrao sa strane. Kasnije će napraviti zajedničku fotografiju. Domaćin je stao u sredinu, a oko njega se poredala delegacija NiP-a koju je u martu ove godine u Tursku odveo Elmedin Konaković.

 

Nermin Mazur sa Abu Anasom

 

Na svojim profilima na društvenim mrežama Konaković se nije hvalio ovim susretom u Turskoj.  Pitate se – zbog čega? Odgovor je jednostavan – domaćin im je bio Muhamed Çiftçi, u selefijskim krugovima poznat kao šejh Abu Anas, njemačkim policijskim agencijama poznat kao radikalni islamista, nevladinim organizacijama kao čovjek koji je radikalizirao muslimane u Njemačkoj. Koristeći isključivo strane medije i nevladine organizacije kao izvore u nastavku ćemo se pozabaviti Abu Anasom, selefijom kojeg je u martu ove godine službeno posjetila delegacija Naroda i pravde.

delegacija NiP-a sa Abu Anasom u Turskoj

 

Ako na Google upišete ime Muhamed Çiftçi, pojavit će vam se brojni tekstovi u kojima piše da se radi o pripadniku selefijskog pokreta, poprilično radikalnih stavova, čiju su online školu njemačke vlasti zabranile još 2011. godine. Svoje je stavove propagirao iz njemačkog grada Braunschweig. Tamo je rođen u porodici turskih doseljenika. U selefijskim krugovima poznat je kao šejh Abu Anas. Širom svijeta poznati njemački list Die Welt u julu 2012. godine je pisao o njemu i njegovim stavovima.

 

Muhamed Çiftçi alias šejh Abu Anas u Njemačkoj

“Kada Muhamed Çiftçi propovijeda, govori tihim glasom”, piše Die Welt i podsjeća na neke izjave šejha Abu Anasa.

“Mnogi misle da su Židovi najopasniji. To nije istina. Kršćani su opasniji od Židova”, izdvojit će Die Welt Çiftçijevu izjavu. 

Njemači novinari bilježe i Çiftçijeve stavove o nasilju nad ženama. Citiramo ih u nastavku.

“Ako ovoj ženi pokažete štap, ona će se uplašiti. Cilj udaranja je uplašiti ženu. Pazite, ja imam palicu”, govorio je  šejh Abu Anas, pravog imena Muhamed Çiftçi. 

 

Muhamed Çiftçi i Pier Vogel u Njemačkoj

Abu Anasa možete pronaći na stranicama drugih njemačkih medija. Spegel TV ga je, recimo, pominjao u svojoj reportaži o radikalnim islamistima u Njemačkoj i dovodio ga u vezu sa još jednim radikanim selefijom – Pierom Vogelom.Na videu ispod možete čuti i vidjeti ko je, iz perspektive njemačkih kolega, Muhamed Çiftçi.

 

 

Konakovićevog domaćina Au Anasa možete pronaći i u izještajima međunarodnih organizacija koje su se bavile ekstremističkim skupinama. Doktor Lorenzo Vidino direktor je Programa za ekstremizam na Univerzitetu George Washington. Stručnjak za islamizam u Evropi i Sjevernoj Americi, a posljednjih 20 godina se fokusirao na istraživanje džihadističkih mreža na Zapadu. U svom izvještaju u okviru istraživanja Univerziteta George Washington on i njegove saradnici pominju Muhamed Çiftçija. Baveći se selefijskim centrima u Njemačkoj koji su se izvojili iz struktura Islamske zajednice, istraživači navode jednu od džamija u blizini Berlina. 

“Najistaknutiji salafistički lideri u zemlji često su držali predavanja ili seminare u džamiji, koji su počeli privlačiti sve više sljedbenika iz lokalne muslimanske zajednice i iz susjednih područja. Među osobama koje su držale predavanja u džamiji bili su Muhamed Ciftci, Ahmad Armih, Abdelilal Belatouani, Sven Lau i Efstathios Tsiounis – svi ključni igrači njemačke salafističke scene koji su u najboljem slučaju optuženi za radikalizaciju njemačkih muslimana i, u najgorem slučaju, za direktno regrutovanje za Islamsku državu i druge slične grupe”, navedeno je u izvještaju. 

Podsjetimo, 11. marta ove godine delegacija Naroda i pravde koju je predvodio Elmedin Konaković otputovala je u službenu posjetu u Tursku. Jedan od zvaničnih susreta imali su sa šejhom Abu Anasom, selefijskim vođom koji zagovara nasilje nad ženama i kojem su njemačke vlasti zabranile vođenje online škole zbog radikalnih stavova.

Istraga.ba