Foča je bila mjesto najvećeg masovnog silovanja Bošnjakinja: U jednom danu 12-godišnjakinja silovana devet puta


Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i masovnog silovanja u ratu djevojčica, djevojaka i žena Bošnjakinja
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radovana Paprice, zvanog Papro (66) i Slavka Ognjenovića, zvanog Mačak (54), obojica iz Foče, zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Foče 1992. godine. Oni se optužnicom terete za ratne zločine koji uključuju silovanje i seksualno zlostavljanje za vrijeme rata, a koje je ostavilo teške posljedice na žrtve.

Ova optužnica posljednja je u nizu koje su proteklih dvije decenije podignute u Haškom tribunalu i bh. pravosuđu zbog silovanja u Foči.

Foča je bila mjesto najvećeg sistematskog seksualnog nasilja i masovnog silovanja u ratu djevojčica, djevojaka i žena Bošnjakinja. Najmanje 61 dijete u BiH je rođeno nakon silovanja u ratu i većina ih ne zna istinu o svom porijeklu. Do kraja 2013. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine je okončano 36 predmeta koji su uključivali optužbe o seksualnom nasilju sa ukupno 45 optuženih. Trideset i tri optužene osobe su osuđene.

Bosna i Hercegovina je ovim presudama postala država sa najvećim brojem okončanih predmeta pred domaćim sudovima za seksualno nasilje u oružanim sukobima. No, većina počinilaca i dalje nije kažnjena, što ima negativan utjecaj na žrtve i više od dvije decenije nakon rata.

Prema istraživanju Udruženja “Žena- žrtva rata” potvrđen je broj od više od 20.000 žrtava silovanja. Najmlađa žrtva silovanja je djevojčica od 11 godina, a najstarija žena od 65 godina.

U junu 1996. godine Haško tužilaštvo podiglo je prvu optužnicu za silovanja, i ona je od velike pravne važnosti jer je seksualno zlostavljanje prvi put detaljno istraženo s ciljem krivičnog gonjenja za mučenje i porobljavanje kao zločin protiv čovječnosti.

-Muslimanke iz Foče bile su podvrgnute brutalnom režimu grupnih silovanja, mučenja i porobljavanja koje su počinili pripadnici vojske, policije i paravojnih formacija bosanskih Srba nakon preuzimanja kontrole nad gradom u aprilu 1992. godine, stoji u značajnoj optužnici Međunarodnog suda koja se tiče konkretnih seksualnih zlostavljanja.

Optužnicom se Dragan Gagović, Gojko Janković, Janko Janjić, Radomir Kovač, Zoran Vuković, Dragan Zelenović, Dragoljub Kunarac i Radovan Stanković terete za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona i običaja ratovanja. Optužnicu je potvrdio sudija Vohrah 26. juna 1996. godine. Nalozi za hapšenje optuženih su izdati 26. juna i dostavljeni Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj.

Presudom fočanskoj trojci Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač, Zoran Vuković, Haški tribunal je 2001. prvi put u historiji međunarodnog humanitarnog prava seksualno ropstvo u ratu kvalifikovao kao zločin protiv čovječnosti.

Sutkinja Međunarodnog tribunala u Hagu Florens Mumba opisala je početak strahota žena nesrpske nacionalnosti u prvom suđenju u historiji ratnih zločina po osnovu seksualnog zlostavljanja:

-Žene i djeca iz fočanske regije odvođeni su na sabirna mjesta, kao što je Buk Bijela, naselje južno od Foče. Odatle su autobusima prebacivani u Srednjoškolski centar u Foči, gdje su zarobljeni. Neki su kasnije odvedeni na druga mjesta u Foči ili u okolini, kao što je sportska dvorana Partizan nadomak policijske stanice, ili u u privatne kuće u Miljevini i Trnovačama. Tamo su našli žene i djevojke iz drugih dviju općina. Na gore spomenutim mjestima teror je poprimao drugu, veoma ličnu dimenziju.

U dvoranu Partizan vojnici su dolazili kad su htjeli i odvodili mlade žene i djevojke u obližnje kuće i stanove, gdje su ih, tvrde haške svjedokinje, zlostavljali:

-Ponekad je to bilo svake noći, ponekad svake druge noći, ne sjećam se tačno. Ulazili bi tražeći određene osobe, djevojke, odbarali bi ih onoliko koliko su željeli i onda bi ih odveli sa sobom. Zlostavljali ste i uništavali muslimanske žene zbog njihove nacionalnosti – potcrtala je etničku pozadinu silovanja sutkinja Mumba, izručući presudu Dragoljubu Kunarcu.

Proces protiv Dragoljuba Kunarca, Zorana Vukovića i Radomira Kovača otkrio je zastrašujuću ulogu zločina, naročito izraženog u Foči – silovanje je korišteno kao metoda rata i imalo je etničku pozadinu.

Izričući presudu od 28 godina Dragoljubu Kunarcu, sutkinja Mumba je potcrtala upravo ovu dimenziju:

-Zlostavljali ste i uništavali muslimanske žene zbog njihove nacionalnosti odabirući među njima bilo koju koja bi vam se u nekom času dopala. Vi ste na bojnom polju bili hrabar vojnik, vaši ljudi su, navodno, o vama, bez razlike, imali visoko mišljenje. Tim autoritetom koji ste prirodno imali lako ste mogli zauvijek zaustaviti patnje ovih žena. Zato je vaše učešće u ovom mračnom planu seksualnog izrabljivanja još odbojnije. Ne samo što ste lično zlostavljali žene i djevojke, nego ste organizovali da ih se prebacuje na druga mjesta potpuno svjesni da će ih tamo silovati i zlostavljati drugi vojnici.

Radomir Kovač, osuđen na 20 godina zatvora, silovao je u nekoliko navrata, a potom i prodao 12-ogodišnju A. B. Od tada joj se gubi svaki trag. Ovaj je čin Tribunal okarakterisao primjerom njegove nemoralnosti i izopačenog karaktera:

-Vaše postupanje sa 12-ogodišnjom A. B., bespomoćnim malim djetetom, prema kojem niste pokazali apsolutno nikakvo sažaljenje, a koju ste seksualno zlostavljali na isti način kao i druge djevojke, na kraju ste je prodali kao da je predmet, svjesni da to gotovo sigurno znači da će je dalje seksualno zlostavljati i drugi muškarci. Znali ste da je zbog toga mogućnost da će se ona jednom vratiti majci, sa čijom je neizmjernom tugom pretresno vijeće bilo suočeno na raspravi, time postala još manja.

Gojko Janković osuđen je na 34 godine zatvora, između ostalog, zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu jedne djevojčice u Foči tokom rata.

Janković nije bio jedini pripadnik Vojske Republike Srpske koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja u Foči.

Milomir Davidović osuđen je na sedam godina jer je u julu 1992. godine, nakon što je Dragan Zelenović izveo S-1 i S-4 iz fočanskog Srednjoškolskog centra, gdje su bile zatočene, i odveo ih u stan u zgradi “Lepa Brena”, prisilio S-1 na seksualni odnos, nakon čega su je silovali i drugi vojnici. Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Dragan Janjić je osuđen jer je u augustu 1992. udarao, a potom silovao B-1 u prostorijama Policijske stanice Miljevina. Sud BiH osudio je Krstu Dostića na deset godina zatvora jer je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, nekoliko puta silovao trudnicu u fočanskom naselju Ljubovići. Žarko Vuković osuđen je na sedam godina zatvora za višestruko silovanje počinjeno na području Foče 1992. godine.

Suda BiH na desetogodišnju kaznu zatvora osudio je Milana Todovića, bivšeg pripadniku VRS-a, zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu žene bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

Milan Todović, posljednji u nizu desetaka osuđenih za ratne zločine u Foči, između oktobra i decembra 1992. godine silovao je S-1, da bi je nakon toga prisilio na seksualno ropstvo tako što ju je kupio od vojnika i odveo u stan u zgradi u fočanskoj Čohodar Mahali. S-1 je tek 5. marta uspjela dokopati se slobode.

Jasko Gazdić osuđen je na Sudu BiH na 17 godina zatvora.

Tokom suđenja Gazdiću, Senadin Ljubović, vještak neuropsihijatrije, kazao je da je poslije dugotrajnog razgovora sa svakom svjedokinjom ponaosob došao do zaključka da njih sve četiri imaju trajne psihičke poremećaje, pate od posttraumatskog sindroma, te zauvijek imaju traumu od višestrukog silovanja.

Kako je objasnio, najveći poremećaj ima oštećena svjedokinja A, koja je u vrijeme silovanja imala 12 godina.

-Najpotresnija priča je svjedokinje A, koja je kao dijete bila silovana. Ovaj čin svakako ostavlja trajne posljedice na žrtvu, a kamoli kada vam se to dogodi dok ste dijete. To je jako teško prevazići. Naročito za nekog ko je ovakvu traumu preživio kao dvanaestogodišnjak, i to devet puta u jednom danu – kazao je vještak Ljubović.

Tužilaštvo BiH teretilo je Jaska Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine počinio silovanje nad više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

 

U optužnici je navedeno da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

Gazdića optužnica tereti da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

(Saff/Faktor)