Fašizam na djelu: Od imama u Prijedoru traženo da ne puštaju ezan dok Vučić, Dodik i ostali drže govore na obilježavanju "Oluje" - BH Vijesti

Fašizam na djelu: Od imama u Prijedoru traženo da ne puštaju ezan dok Vučić, Dodik i ostali drže govore na obilježavanju “Oluje”

Preciznije, od glavnog imama, ali i drugih imama, je zatraženo da se ne pušta ezan u periodu od 17 do 22 sata. Kada su imami zatražili da im se dostavi zvanično i napismeno obrazloženje, razlog zbog čega ne bi trebali učiti ezan u vrijeme ikindije i akšama, više im se niko nije javio.

U prijedorskoj Gradskoj džamiji, kako je Faktoru potvrđeno, uprkos zahtjevima ipak je proučen ezan u vrijeme svih jučerašnjih namaza.

Razlog zbog kojeg je od imama zatraženo da ne uče ezane na uobičajen način je obilježavanje stradanja Srba tokom hrvatske vojne akcije “Oluje” na glavnom prijedorskom trgu, gdje su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, kao i članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, entitetski premijer Radovan Višković, poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije i drugi.

Za ratne zločine u Prijedoru osuđeno je, što u Hagu, što u domaćim sudovima, oko 40 ratnih zločinaca a procesi su do sada vođeni protiv njih više od 60.

Preživjele žrtve zločina u Prijedoru, porodice ubijenih i nevladin sektor protivio se obilježavanju “Oluje” u Prijedoru, ali je događaj ipak sinoć održan. Na tom skupu mogle su se čuti nacionalističke i huškačke poruke.