Faruk Ozer osuđen na 11.196 godina zatvora
Turski “kralj kriptovaluta” Faruk Fatih Ozer, njegovi brat Guven i sestra Serap osuđeni su na po 11.196 godina zatvora, zbog toga što su prevarili ulagače za više desetina miliona dolara, objavio je BBC.

Ozer je 2021. godine pobjegao u Albaniju sa novcem investitora, nakon što je njegova berza kriptovalutama Todeks iznenada propala. U junu ove godine je izručen Turskoj i na suđenju je proglašen krivim za pranje novca, prevaru i organizovani kriminal.

Na kratkom suđenju u Istanbulu za iste optužbe su proglašeni krivima i Ozerova sestra i brat i svima je izrečena identična kazna. Takve zatvorske kazne u Turskoj su postale uobičajene nakon što je 2004. godine ukinuta smrtna kazna, u nastojanju da se ispune uslovi za pristupanje Evropskoj uniji.

Tako je prošle godine televizijski propovjednik Adnan Oktar osuđen na 8.658 godina zatvora zbog prevare i seksualnih zločina, a iste kazne je dobilo i desetoro njegovih sljedbenika.

Tužilaštvo je tražilo da se Ozer osudi na 40.562 godine zatvora, ali mu je izrečena gotovo četiri puta manja kazna.

Turci su počeli da koriste kriptovalute da bi sačuvali novac poslije strmoglavog pada vrijednosti lire, koji je počeo prije više od dvije godine, a Todeks je bio jedna od najvećih mijenjačnica virtuelnih valuta i Ozer je stekao nacionalnu slavu kao finansijski mag.

Njegova platforma je, međutim, doživjela krah u aprilu 2021. godina. Imovina investitora je nestala, a Ozer je pobjegao iz zemlje. Uhapšen je prošle godine u Albaniji po potjernici koju je izdao Interpol i izručen Turskoj.

Turski mediji su objavili da je Ozer pobjegao iz zemlje sa imovinom vrijednom dvije milijarde dolara, ali se u optužnici po kojoj je osuđen navodi da gubici investitora Todeksa iznose 356 miliona lira, što je prije dvije godine vrijedelo blizu 43 miliona dolara, a sada zbog pada vrijednosti lire vrijedi 13 miliona dolara.