EUROPOL: Kokainski kartel razotkriven na SKY ECC razbijen u BiH


Nakon akcije Start u kojoj je uhapšen načelnik Općine Stari Grad i zamjenik predsjednika NES-a Ibrahim Hadžibajrić, oglasio se i Europol.

EUROPOL je saopćio da je akcija provedena 9. maja i da su je ‘odradili’ MUP KS te Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH.

“Uhapšeno je sedam ljudi, za dvoje je raspisana međunarodna potjernica. Pretreseno je 30 kuća, a pretraženo 10 firmi”, saopćio je Europol i objavio šta je sve zaplijenjeno.

“5 skupocjenih vozila, velike količine kriptovaluta, 247 mašina za kripto rudarenje ukupne vrijednosti preko 1 milion eura. Gotovina u različitim valutama ukupne vrijednosti od oko 100.000 eura. Protuvrijednost od oko 150 000 eura na bankovnim računima, luksuzna roba uključujući nakit i satove. 4 pištolja sa 300 komada municije”, navodi Europol.

“Kokain se šalje iz Južne Amerike u Evropu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune. Na meti akcije bila je i politička ličnost osumnjičena za korupciju, koja je bila u vrhu jedne od općina u Kantonu Sarajevo”, naveli su.

“Obavještajni podaci koje je izradio Europol na osnovu informacija iz operacije SKY ECC omogućili su identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže. Ovaj obavještajni izvještaj pokrenuo je tekuću istragu. Europol je dalje podržao nacionalne vlasti u identifikaciji visokovrijednih ciljeva, olakšavanju razmjene informacija, koordinaciji operativnih aktivnosti i operativnoj analizi”, naveli su u saopćenju.

U akciji Start sedam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca.

Jednomjesečni pritvor je određen Ibrahimu Hadžibajriću, Almi Destanović, Elmedinu Karišiku, Seidu Hadžibajriću, Emini Rogo i Mehmedu Dedić.

(Vijesti.ba)