EUROPARLAMENTARKA TANJA FAJON: “Poznate su mi tendencije hrvatskog lobiranja u institucijama…”


“Postojali su rizici da će Rusi imati utjecaj i na nestabilnost regiona i prijateljske veze”, kaže Fajon.

Tanja Fajon, predsjednica Socijaldemokrata Slovenije i europarlamentarka, govori kako je cilj socijaldemokrata, naprednjaka i liberala Slovenije smjena sadašnje vlasti na izborima zakazanim za 24. april. Što se tiče situacije u našoj zemlji, kaže da je zabrinuta.

“Pratim situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno nakon početka rata u Ukrajini. Postojali su rizici da će Rusi imati uticaj i na nestabilnost regiona i prijateljske veze. Znate da je EU dovela više posmatrača i vojnika u BiH zbog nestabilne situacije. Ali kompleksan politički sistem omogućava i pojedincima različite interpretacije i kreiranje atmosfere koja odgovara trenutnoj političkoj eliti – a to je stagnacija ili status quo.”

Zašto nema jačeg angažmana EU u BIH? I kako gledate na lobiranje HDZ-a Hrvatske unutar EU za interese Dragana Čovića?

Ne želim toliko ući u unutrašnju situaciju BiH, a sigurno su mi poznate tendencije hrvatskog lobiranja u institucijama i u Evropskom parlamentu. Ali mogu da kažem da su neispunjena obećanja EU, a finansiranje bez nadgledanja novca namijenjenog razvojnim projektima i građanima BiH odlazi u džepove pojedinaca, te da nam treba jači i efikasniji mehanizam koji će BiH pomoći da ispuni ovih 14 kriterija zapisanih u izvještaju Evropske komisije. Zato su potrebne ustavnopravne, sistemske reforme. Dejtonski sporazum poslužio je svom cilju. Potrebno je postaviti novi okvir, koji omogućava napredak države, vladavinu prava i razvoj demokratskih institucija. Dakle, sve nacionalističke težnje jedne ili druge strane nisu dobre za cjelovitost i integritet zemlje.

Fajon očekuje otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, “jer to je nešto što smo dugo obećavali”, kako EU ne bi izgubila kredibilitet.

Kompletan intervju sa Tanjom Fajon možete pročitati u današnjem printanom izdanju Oslobođenja i pogledati u večerašnjem Dnevniku O kanala u 18.20 sati.