Euro-Asfalt iz Sarajeva dobio posao vrijedan 100 miliona eura u Sloveniji, pogledajte kako će sve izgledati kada bude gotovo (VIDEO)


U jakoj konkurenciji, koja je uključivala renomirana imena građevinskog sektora na europskom i svjetskom nivou, upravo je ova bosanskohercegovačka firma odabrana da izvede značajan dio radova na projektu TIR 2 – Izgradnje željezničke pruge Divača – Koper u Sloveniji.

 

Euro-Asfalt iz Sarajeva, nastavlja da niže uspjehe i ostvaruje zavidne rezultate na izuzetno zahtjevnom tržištu u Evropskoj uniji.

U jakoj konkurenciji, koja je uključivala renomirana imena građevinskog sektora na europskom i svjetskom nivou, upravo je ova bosanskohercegovačka firma odabrana da izvede značajan dio radova na projektu TIR 2 – Izgradnje željezničke pruge Divača – Koper u Sloveniji.

Željeznička pruga 21 stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17 posto.

Trasa se spušta od Divače visoko na kraškoj visoravni sve do nivoa mora kod luke Koper.

Zbog veoma teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75 posto rute će prolaziti tunelima.

Ruta je ukupno duga 27,1 km i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradnje u kojoj se Euro-Asfalt specijalizirao u posljednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU.

Ukupna predviđena vrijednost projekta iznosi 811 miliona eura. Ugovor za dionicu Sklop 1 Divača – Črni Kal je potpisan, a početni udio Euro-Asfalta već sada premašuje iznos od 100 miliona eura za radove u planiranom trajanju od 40 mjeseci.

Euro-Asfalt je već šest godina intenzivno angažovan na projektima u Sloveniji, od kojih je najznačajniji do sada bila sekcija autoceste Draženci – Granični prijelaz Gruškovje dužine 5,8 km, koja uključuje tunele, nadvožnjake i vijadukte, a čija je ukupna vrijednost premašila 70 miliona eura.

U Euro-Asfaltu ovaj ambiciozan projekt smatraju novim izazovom za desetine inženjera građevine i stotine radnika ove kompanije.