EUFOR aktivirao rezervne snage: U BiH stiže 500 vojnika


Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovineće, predostrožnosti radi, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama, a kako bismo učinkovitije podržali naše bh. partnere pri održavanju sigurnog i stabilnog okuženja, saopćio je EUFOR u BiH.

Pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla bi potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini.

Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pruzžti podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini, poručuju iz EUFOR-a.

To je razborita i odgovarajuća mjera koja odražava nedvosmislenu predanost EU i EUFOR-a očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i
Hercegovine.

Snage EUFOR-a su raspoređene u Bosni i Hercegovini od 2004. godine, i sastoje se od približno 3500 pripadnika, od kojih je oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji. Sa pripadnicima četa koje će uskoro biti raspoređene, broj EUFOR-ovih pripadnika stacioniranih u BiH bit će oko 1100.
To osoblje će doći iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Procjena EUFOR-a je da trenutno nema prijetnje po sigurno i stabilno okruženje koja bi zahtijevala podršku EUFOR-a. Situacija se kontinuirano prati i po potrebi se mogu dovesti dodatna pojačanja.

Izvor: ONASA