Escobar nije uzalud trošio vrijeme, Amerika naoružava Srbiju


Sjedinjene Američke Države (SAD) su Vojsci Srbije isporučile 66 lakih oklopnih vozila Humvee. Licemjerna politika Administracije SAD-a može se iščitati i iz dijela saopćenja u kojem kažu da najnovija nabavka oružja Srbiji omogućava ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svijetu, već i da je to „odličan prvi korak“ u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD. Dakle, potpuno isti narativ kao i kod Vučića. Samo je pitanje kako Srbija, koju niko ne napada, čuva mir, dok je ova zemlja poznata kao agresor i aspirator na susjedne zemlje kako na njihov teritorijalni integritet tako i na suverenitet, a čemu svjedoče Bosna i Hercegovina i Kosovo

A. Čorbo-Zećo

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) su Vojsci Srbije isporučile 66 lakih oklopnih vozila Humvee (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), nabavljenih preko direktnog komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM General.

Kako navodi portal Balkanska sigurnosna mreža, to je prva tranša od ukupno naručenih 118 vozila.

Na Instagram kanalu Ambasade SAD u Srbiji piše da su vozila u kasarni u Pančevu i biće korištena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama.

Vijest je ovo koja nije iznenadila dobre poznavaoce prilika, posebno nakon saslušanja Gabriela Escobara u Predstavničkom domu Kongresa SAD gdje je govorio o Zapadnom Balkanu.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD suočio se s neugodnim pitanjima, a posebno kada je riječ o Srbiji i Aleksandru Vučiću.

“Voljeli bismo da vidimo više američkih i evropskih kompanija koje će uvoziti oružje u Srbiju”, rekao je Escobar.

Izgleda da nismo dugo čekali da kompanije iz SAD-a počnu djelovati, a što će pomoći Escobaru da dodatno zaštiti miljenika Vučića.

“Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite s kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija, a na Sinaju to su SAD, ono što nam je zajedničko to je NATO standard. Posjedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude dio bilo koje mirovne misije širom svijeta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima“, navodi Ambasada SAD.

I dok se Kosovo kažnjava na način da “Defender Europe 2023”, najveća vojna vježba NATO saveznika u regiji Balkana, završava bez Kosova, američka blagost prema Srbiji se nastavlja.

Ko je pažljivo slušao svjedočenje Escobara dobro je upamtio da je on govorio tako da se moglo zaključiti da je Kosovo otkazalo učešće u vježbama “Defender Europe 2023“, a što je laž, kojom je Escobar Albina Kurtija želio predstaviti kao nekooperativnog i nespremnog za saradnju.

A, licemjerna politika Administracije SAD-a može se iščitati i iz dijela saopćenja u kojem kažu da najnovija nabavka oružja Srbiji omogućava ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svijetu, već i da je to „odličan prvi korak“ u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD.

Dakle, potpuno isti narativ kao i kod Vučića. Samo je pitanje kako Srbija, koju niko ne napada, čuva mir, dok je ova zemlja poznata kao agresor i aspirator na susjedne zemlje kako na njihov teritorijalni integritet tako i na suverenitet, a čemu svjedoče Bosna i Hercegovina i Kosovo. NAP