Erdogan uoči dolaska: BiH je ključna balkanska zemlja sa multikulturalnom strukturom - BH Vijesti

Erdogan uoči dolaska: BiH je ključna balkanska zemlja sa multikulturalnom strukturom

Erdogan se pred polazak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini obratio novinarima na istanbulskom aerodromu “Ataturk” gdje je kazao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Turski predsjednik Erdogan je izrazio i zadovoljstvo što će, nakon posjete BiH, otputovati i u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

– Krećemo na put u posjetu dvjema prijateljskim zemljama na Balkanu. U prvom dijelu posjete se u Sarajevu sastajemo s članovima Predsjedništva BiH – kazao je Erdogan.

On je podsjetio da se s članovima Predsjedništva BiH ove godine već dva puta sastajao, u martu Ankari i u junu na Samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

– S prijateljskom i bratskom Bosnom i Hercegovinom imamo veoma bliske historijske, kulturalne i ljudske veze. Imamo i veoma plodnu i široku saradnju koja je izgrađena na tim temeljima i na bazi obostrane političke volje – kazao je Erdogan i dodao da će tokom posjete u Sarajevu razgovarati i o jačanju ekonomske i trgovinske saradnje te sagledati trenutno stanje u vezi sa zajedničkim infrastrukturnim i investicijskim projektima.

Po završetku posjete Sarajevu, Erdogan će sutra otputovati u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori za koju je također kazao da je prijateljska i saveznička zemlja s čijim najvišim zvaničnicima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i međunarodnih tema.

– Posebno ćemo se osvrnuti na teme unapređenja ekonomske, trgovinske i investicijske saradnje u postpandemijskom periodu – kazao je Erdogan.

On je kazao da će se tokom posjete Crnoj Gori sastati i s predstavnicima bošnjačkih i albanskih zajednica u toj zemlji.

– Turska pridaje veliku važnost razvoju mira i prosperiteta cijelog Balkana. Zagovaramo očuvanje multikulturalnog identiteta regije i podržavamo sve napore u tom kontekstu. Uvjeren sam da naša saradnja s BiH i Crnom Gorom doprinosi stabilnosti Balkana – poručio je Erdogan.

Komentrajući jučerašnji teroristički napad koji se dogodio kod aerodroma u glavnom gradu Afganistana Kabulu, Erdogan je kazao da cijela turska nacija najoštrije osuđuje tu katastrofu i opsežni teroristički čin.

– Takav potez ISIL-a pokazuje o koliko opasnoj terorističkoj organizaciji u regiji i svijetu je riječ – kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da se nastavlja i da će u najkraćem roku biti završena evakuacija pripadnika Oružanih snaga Republike Turske koji su obavljali misiju u Afganistanu.

Na upit novinara o eventualnim razgovorima s talibanima, Erdogan je kazao da Turska neće pitati nikoga za dozvolu s kim će, kada i o čemu razgovarati.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutni broj migranata iz Afganistana u Turskoj iznosi 300.000.

Komentirajući i nedavne izjave čelnika Njemačke o saradnji s Turskom, Erdogan je kazao da je to zakašnjela odluka i da Turska nije napustila Afganistan dok su to svi drugi činili.

– Dobili smo prijedlog da talibani vode aerodrom u Kabulu. Odluka još uvijek nije donesena – kazao je Erdogan.

On je kazao da je Turska veoma oprezna kada je riječ o migracijama i kako podiže zidove na granicama od Irana do Iraka i Sirije.

Erdogan je nakon konferencije za medije na aerodromu Ataturk u 10.45 sati po lokalnom vremenu avionom poletio za Sarajevo.

Delegaciju, pored turskog predsjednika, čine supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Erdogana su ispratili potpredsjednik države Fuat Oktay, zastupnik Stranke pravde i razvoja (AK Parti) iz Istanbula Ahmet Hamdi Camli, guverner Istanbula Ali Yerlikaya i šef AK Parti za Istanbul Osman Nuri Kabaktepe.

Predsjednik Turske bi na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao doputovati u 11 sati u pratnji delegacije.

Nakon dolaska u glavni grad BiH turski predsjednik će obići mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Erdogan bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Predsjednik Turske će se potom sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.