Erdogan: Moraju naučiti šta je sloboda vjere - BH Vijesti

Erdogan: Moraju naučiti šta je sloboda vjere


Komentarisao je i odluku Evropskog suda pravde kojom je kompanijama u Evropskoj uniji odobreno da pod određenim uvjetima zabranjuju uposlenicama da nose hidžab

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se kiparski Turci bore za jednakost i pravdu već više od pola stoljeća, javlja Anadolu Agency (AA).

“Strana kiparskih Turaka još jednom je pokazala svijetu ko se zalaže za rješenje, a ko profitira na nepostizanju rješenja. Kiparski Turci bore se za jednakost i pravdu na ostrvu više od pola stoljeća”, kazao je Erdogan u obraćanju novinarima na Aerodromu Ataturk prije polaska u Tursku Republiku Sjeverni Kipar povodom obilježavanja 47. godišnjice mirovne operacije Turske na Kipar.

“Ponavljam svoj apel svim stranama koje žele pravednu, trajnu i održivu budućnost na Kipru da iskoriste ovu historijsku priliku”, dodao je.

Poručio je da će Republika Turska uvijek biti uz kiparske Turke.

“Turska i svi pripadnici turskog naroda, kao što su radili u prošlosti, i danas će kao i sutra stajati uz kiparske Turke”, rekao je Erdogan te dodao:

“Mi zagovaramo rješenje dvije ravnopravne i suverene države, mi podržavamo takvo rješenje. Ako će se u narednom periodu održati novi pregovarački proces, to se može uraditi samo između dvije ravnopravne i suverene države”, kazao je turski predsjednik.

Komentarisao je i odluku Evropskog suda pravde kojom je kompanijama u Evropskoj uniji odobreno da pod određenim uvjetima zabranjuju uposlenicama da nose hidžab.

“Sud treba promijeniti naziv, ovo nema nikakve veze sa pravdom. Da bi dokazali da se radi o sudu pravde, najprije moraju naučiti šta je sloboda vjere. Neka to isto kažu i onima koji nose kapu kipu. Pitam se mogu li tako nešto reći onima koji nose kipu?”, rekao je Erdogan.

Dotakao se i posljednjih izjava talibana u vezi sa dešavanjima u Afganistanu.

“Afganistan je država u kojoj su muslimani većina. Nije ispravan pristup da talibani nastave okupaciju zemlje”, kazao je.

Na kraju je još istakao da bi Turska već do kraja godine trebala proizvesti vlastitu vakcinu protiv koronavirusa.

“Nadam se da ćemo do kraja godine proizvesti vlastitu vakcinu i više nećemo brinuti da li ćemo dobiti vakcine izvana”, rekao je Erdogan.

Anadolija