EMIR SULJAGIĆ: Ne znam na kojem osnovu se Tužilaštvo BiH bavi ‘Bljeskom, posao Gordane Tadić su stotine, ako ne i hiljade do ramena krvavih ubica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, itd.


Ne stišavaju se reakcije na odluku Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oštro je reagirao na potez tužiteljice Gordane Tadić.

-Ne znam na kojem osnovu se Tužilaštvo BiH bavi ‘Bljeskom’: to je posao za hrvatsko pravosuđe. Posao Gordane Tadić su stotine, ako ne i hiljade do ramena krvavih ubica koji slobodno hodaju po Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici, itd. Ali, kao što znamo, oni imaju prijatelje u VSTV-u.

Evo, recimo, kandidujem dvojicu pripadnika voda ‘Crvenih beretki’ Bratunačke brigade koji su po zapovjedi Vidoja Blagojevića 16. jula 1995. učestvovali u masovnim smaknućima u Branjevu i Pilici. Jedan živi u Bratuncu, drugi u Srebrenici. Obojica svjedočili u Hagu, pa tako i znam”, poručio je Suljagić i dodao:

-Ako me neko iz Tužilaštva BiH kontaktira, spreman sam im saopštiti i detalje o tome ko su, šta su, gdje su bili svjedoci sa ‘safe conduct’ i gdje danas žive. Ali, pošto je sve ovo PR exercize, znam da neće. Jer, muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić, navodi Emir Suljagić.

Podsjetimo, uoči drugostepenog disciplinskog postupka, nepravomoćno razriješena glavna državna tužiteljica Gordana Tadić naprasno je pokrenula procese protiv hrvatskih generala koji su rukovodili operacijom “Bljesak”, nakon čega su uslijedile burne reakcije iz susjedne Hrvatske.

(SB)