Efendić: Dodik i Čović nastavljaju preuzimanje kontrole nad BiH!


Predsjednik Stranke za BiH, Semir Efednić, bio je gost u emisji ‘7PLUS’. Na početku je pričao o sjednici koja se danas održala gdje je istako kako prema informacijama koje on posjeduje, HDZ je tražio da se 3 tačke povuku, najvjerovatnije zbog imenovanja Ustavnog suda.

Kaže kako Parlamet Federacije BiH ne radi pola godine i da više nije riječ samo o sjednici.

Nema nikakvog razloga da kvorum Parlamenta zavisi od 2-3 mandata. I danas je bila sjednica Doma naraoda koja je imala svoj dnevni red. Moje mišljenje je da je razlog nepostaojanje jedne sigurnosti, da će HDZ dobiti kandidata na poziciji sudije Ustavnog suda – kazao je Efendić, te dodao kako to pokazuje svu problematiku i način na koji rade neke od stranaka.

Prije svega HDZ. Kada nešto traže to mora biti prvo, pa sve ostlao. Ništa dok ne bude ono što oni traže. Imenovanja je najbolji primjer kako je BiH postala ovako nefunkcionalna. Dozvolilo se da u institucijama BiH budu imenovani kadrovi stranaka koji vode separističku politiku. SNSD otvoreno ima politiku ocjepljenja, dok u HDZ-u imamo prikrivenu pod izgovorom izbornog zakona, odnosno pravljenja trećeg entiteta – rekao je Efendić.
Kaže kako se nije smjelo ovo dopustiti, te da nigdje ne piše da se mora dozvoliti ulazak u intitucije nekome ko će raditi protiv njih.

Ne postoji opravdanje za imenovanje ni jednog takvog kadara. Da ne govorimo o pravosuđu. Kako da očekujemo da Ustavni sud bude u interesu države. Pravosuđe ne djeluje u skladu sa Ustavom i zakonom. Sud BiH, institucija koja je u pitanju ratnih zločina zadužena da izjednači armiju BiH sa onim koji su počinili genocide… – rekao je Efendić.
Dodik i Čović nisu krili da je jedan od njihovih prioriteta smjena članova CIK-a. Efindić kaže kako to žele jer CIK još uvijek nije pod potpunom stranačkom kontrolom.

HDZ je pokušao opstruirati izbore da se nikako ne dogode. Oni koji su pokušali opstruirati izbore tražeći izborni zakon, a ustvari žele treći entitet. Jednu vrstu entničkog izbornog zakona, etničku kontrolu, oni sada žele potpunu kontrolu. Meni je nevjerovatno da stranke iz Sarajeva stave znak jednakosti, tj. daju prednost onim politikama kojim su protiv BiH prije nego onima koji su nesporno za BiH – kaže Efendić.
Smatra kako će se nastaviti dalje preuzimanje kontrole nad našom državom od strane dvojca Dodik-Čović.

Oni su predstavnici drugih država. Sve glavne poluge su preuzete od finasija, granične policije, pa do situacije sa Nogometnim savezom BiH. Dodikov sestrić je predsjednik Nogometnog saveza. Moram podsjetiti, na dan kada je reprezentacija igrala u Zenici, donesena je odluka gdje su igrači iz Srbije u premijer ligi Federacije domaći igrači. Šta je to drugo nego velika Srbija. Tada je poslana poruka ko ustvari upravlja savezom – rekao je Efendić.
Jedna od objava Efendića na društvenim mrežama je “Demokratija je tamo gdje su bošnjaci/bosanci”.

Za novac ove zemlje se radi protiv ove zemlje. Nema tu ništa složeno. U pola BiH se ne smije izučavati bosanski jezik. Imamo i situaciju da u drugom dijelu Federacije, gdje upravlja HDZ, imate dvije škole pod jednim krovom – kazao je Efendić.
Smatra kako međunarodna zejdnica šuti iz više razloga, te da ona ne voli mir u svijetu. Da voli ne bi sve ovo radila.

Namjerno se zamrzava jedno konfliktno stanje. To međunarodnoj zajednici ne smeta, ali nama koji živimo tu smeta. Vrlo često se ide i linijom lakšeg otpora – kazao je Efendić.

SAFF