Edin Ramić otkrio kako je došlo do ujedinjenja Dodika i opozicije


Šta se sve događalo na sjednici NSRS, na kojoj su usvojene dopune Kaznenog zakona Republike Srpske? O aktuelnoj političkoj situaciji, previranjima zbog odluke Valentina Inzka te drugim aktuelnim temama, danas je u programu N1 govorio Edin Ramić, potpredsjednik SDA.

Ramić je na početku komentarisao to što se Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nije pojavio danas u ovoj instituciji na radnom sastanku sa Christianom Schmidtom, novoizabranim visokim predstavnikom u BiH.

“Predstavnici vlasti iz Republike Srpske vjerovatno u početku žele zauzeti tu poziciju u kojoj oni kao ne prihvataju novi mandat visokog predstavnika, a kako bi donošenje njegovih odluka učinili težim. U ovom slučaju po pitanju Republike Srpske na način da se on teško odlučuje potegnuti neke odluke, naročito bonske ovlasti i sl., unaprijed računajući na svojevrsne blokade i probleme, što mogu izazvati iz RS”, smatra Ramić.

O sjednici NSRS

Ramić je prisustvovao posjebnoj sjednici NSRS te je istakao da je očigledno da se desila određena vrsta pritiska kako bi i vlast i opozicija imale zajednički odgovor.

“Prvobitne reakcije vlasti i opozicije iz RS nisu bile onakve kao i uoči same sjednice. Nema nikakvog dokaza, ali očigledno je da Aleksandar Vučić (predsjednik Srbije), ima nekog utjecaja i može to iskoristiti kako bi ujedinio poziciju i opoziciju u RS. S druge strane, sami opozcionari su na hodnicima govorili kako oni nerado učestvuju u radu NSRS, ali da se sada ne mogu izmaći Dodiku ili vlastima kako bi na taj način njega amnestirali ili sebe učinili izdajnicima nacionalnih interesa. Nije bilo neke velike ‘ljubavi’ na sjednici, ali su se svi trudili da ne bude nekih teških riječi”, kazao je Ramić.

Ramić je glasao protiv usvajanja Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika, koja se odnosi na Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH po hitnom postupku te je naglasio da na taj način RS ne može vratiti ugled.

“RS može vratiti ugled poštujući kolektivna i individualna prava, da ne diskriminira po bilo kojem osnovu što danas nije slučaj jer postoji i to da se u RS ne primjenjuju neke odredbe Ustava itd. Pokušaj da se štiti ugled RS je čudna stvar, a s druge strane, kako će se to zaštititi. Zato ovaj zakon može biti problematiziran, da li on ograničava slobodu govora i sl.”, naglasio je Ramić.

O sastanku Vučića i predstavnika RS

Sutra će se u Beogradu održati sastanak između predstavnika vlasti RS sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije. Ramić vjeruje da će Vučić iskoristiti priliku da bude stabilizirajući faktor situacije u BiH.

3“Nemam naviku vjerovati zvaničnicima iz Srbije jer su jasno pokazali kakve su njihove ambicije prema BiH. S druge strane, kada je u pitanju pozicija opozicije u RS, postoji pogrešna slika iz Sarajeva da tamo postoji neka razlika o uređenju BiH i odnos prema nesrbima, a oni zapravo nikada nisu krili da po tim pitanjima imaju zajednički stav. Njihova jedina razlika je u tome ko je na kojoj poziciji jer u ključnim političkim temama nisu je pokazali”, tvrdi Ramić.

Dodaje da ne postoji nijedna odluka OHR-a koja nije zaživjela u praksi, pa tako vjeruje da će biti i sa zakonom koji je nametnuo Inzko.

“Ne postoji nijedna odluka Ustavnog suda BiH koja je bila na štetu političara iz RS, a da je nisu primjenili. Sjećate se reakcija Dodika kada je ukinut grb RS, zatim himna kakve je predstave pravio. Pa gdje su sada grb i himna RS? Tako da vjerujem da će se nakon nekog vremena stvari vratiti u normalan tok. Ovdje OHR prije svega mora zaštititi svoju odluku”, poručio je Ramić.

(N1)