Džaferović u Briselu: Dodik će biti zaustavljen


Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je u Briselu sa generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefanom Sanninom i direktoricom u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, izazvanoj blokadom institucija i unilateralnim napadima vlasti entiteta RS na državne institucije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ukazao je na sigurnosne probleme s kojima se Bosna i Hercegovina suočava nakon najave, nakon što su vlasti entiteta poduzele konkretne poteze na rušenju rezultata implementacije Daytonskog mirovnog sporazuma, prelazeći sve crvene linije.

U razgovoru za Al Jazeeru rekao da je u Brisel došao s ciljem kako bi se “jedna opasna kriza na još snažniji način tretirala u Evropskom parlamentu”.

Kaže da postoji velika zabrinutost u Evropskoj uniji zbog dešavanja u Bosni i Hercegovini i da će u narednom periodu biti iskazano mnogo više aktivnosti kada je u pitanju Evropska unija i njen odnos prema krizi u BiH, te da očekuje da u narednom periodu dobije “jasne i nedvosmislene stavove iz Brisela, i poruke za one koji blokiraju procese unutar BiH”.
Džaferović poručuje da će Milorad Dodik biti zaustavljen, i da inače vodi Bosnu i Hercegovinu i regiju u sukobe.
Dodika će zaustaviti međunarodna zajednica, zaustaviće ga institucije Bosne i Hercegovine. On jednostavno mora biti zaustavljen, inače vodi Bosnu i Hercegovinu u sukobe, vodi u sukobe kompletan Zapadni Balkan, ugrožava mir i stabilnost, i u BiH, i na Zapadnom Balkanu i u Evropi. Lažna je priča da on to radi, kako on kaže – mirnim putem, da ne poziva na rat. A ne poziva na rat onaj koij kaže da će štititi institucije Bosne i Hercegovine, nego na rat poziva onaj koji kaže da će napasti Oružane snage BiH, da će otjerati Oružane snage sa teritorije Republike Srpske, zabraniti pravosuđu da radi na pravosuđu Republike Srpske.”

(FENA)