Džaferović se sastao s delegacijom Evropskog parlamenta: Izbori se moraju održati - BH Vijesti

Džaferović se sastao s delegacijom Evropskog parlamenta: Izbori se moraju održati


Džaferović je zatražio podršku Evropskog parlamenta za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji koji bi bio jasna poruka građanima BiH o evropskoj perspektivi i stabilnosti koju ona nosi sa sobom

R. I.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH se sastao i s delegacijom grupe Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, koju su činili Dietmar Köster, Thijs Reuten i Andreas Schieder.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u kontekstu implikacija agresije na Ukrajinu na BiH, kao i unilateralnih poteza vlasti entiteta Republike srpske protiv Dejtonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Džaferović je istakao da sve neustavne odluke koje je usvojila entitetska Narodna skupština RS-a moraju biti povučene, jer je to jedini način da se osigura stabilnost i sigurnost.

Dodao je da svi koji pokušavaju unilateralno oteti nadležnosti države vrše de facto secesionistički projekt, te direktno potkopavaju sistem odnosa utvrđen kroz implementaciju mira.

Posebna tema razgovora bili su pregovori o ograničenim ustavnim i izbornim reformama, a Džaferović je kazao da BiH ima važeće izborno zakonodavstvo na osnovu kojeg su provedeni prethodni izbori, te da naredni izbori moraju biti provedeni u zakonskom roku, a da se politički dijalog u svrhu implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava treba nastaviti bez ucjena i prijetnji sprečavanjem izbora.

Džaferović je zatražio podršku Evropskog parlamenta za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji koji bi bio jasna poruka građanima BiH o evropskoj perspektivi i stabilnosti koju ona nosi sa sobom.