Džaferović: Potvrđeno učešće Srbije u agresiji na BiH / Komšić: Ovo je presuda “Velikoj Srbiji” ili “Srpskom svetu”


Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo djelić pravde za žrtve počinjenih zločina, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, navodi Džafefović.

Dodaje da je “neizmjerno važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno dijelili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj”.

“Što se tiče individualne odgovornosti njih dvojice, zasigurno da je kazna od 12 godina preblaga i nezadovoljavajuća, kao i činjenica da, pored Bosanskog Šamca, nisu proglašeni krivim za sve zločine iz optužnice”, dodao je.

Član predsjedništva BiH Željko Komšić komentirao je današnje izricanje prvostepene presude u Hagu bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojom su osuđen na po 12 godina zatvora.
Kako je rekao Komšić, današnja presuda Stanišiću i Simatoviću jasno ukazuje da je obavještajni vrh tadašnje susjedne države imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
“To je jako važna presuda, kojom se utvrđuje direktna odgovornost dvije veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, odnosno Stanišić i Simatović doprinijeli su činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva”, kazao je Komšić.
Dodao je da ova presuda ima svoj pravni sadržaj ali da je jednako važan i onaj njen politički dio.
“Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove ‘Velika Srbija’ ili ‘Srpski svet’ kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima”, istakao je Komšić. SAFF