Džaferović: Može pričati ko šta hoće, pa i Čović, ali drugačije neće ići


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da je Evropska unija pokazala da je ostala dosljedna jer su ocjenjujući stanje u BiH i zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije sačinili mišljenje i sugerirali 14 prioriteta koje BiH …

– Svi ti principi satkani su na međunarodnom pravu i civilizacijskih dostignućima te je i Rezolucija Evropskog parlamenta u kojoj nisu uvaženi neki retrogradni prijedlozi koji su dolazili od hrvatske delegacije na tragu poštivanja tih 14 prioriteta – dodao je Džaferović.

U obraćanju medijima uoči današnjeg foruma “Zapadni Balkan – put naprijed” napomenuo je da nema druge i da može pričati ko šta hoće u BiH, uključujući i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji, ukoliko hoće da bude istinski nosilac evropskih vrijednosti, prvo mora poštovati odluke Evropskog suda za ljudska prava, preporuke i mišljenja Evropske komisije i nedavno usvojenu Rezoluciju.

Dodao je da je samo put naprijed ispravan put, a onim snagama koje se zalažu za put nazad treba kazati jednom zauvijek da nikada neće uspjeti te da put naprijed znači integraciju svih zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, kao i saradnju svih zemalja, bilateralnu i multilateralnu, jer drugog puta nema.

Mišljenja je da otvorena pitanja među zemljama regije treba rješavati dijalogom uz striktnu primjenu međunarodnog prava i uvažavanje institucija međunarodne pravde.

– Mnogo je različitih pogleda među nama, a kada hoćemo, a moramo da imamo rješenje, onda u pomoć pozivamo ono što je savremeni civilizirani svijet do sada postigao i to je upravo međunarodno pravo i institucije međunarodne pravde. Toga će se svi morati pridržavati – zaključio je Džaferović.

(FENA)