DŽAFEROVIĆ: “Ako žele da RS postoji, zvaničnici RS-a moraju…”


Bosna i Hercegovina je ponovo u institucionalnoj krizi. Glavni razlog za to su ponovo političari iz RS-a kojima je zasmetala odluka visokog predstavnika Valentina Inzka da dopuni Krivični zakon BiH po kojem će se sada zatvorskom kaznom sankcionisati negiranje gonocida i ratnih zločina presuđenih od strane međunarodnih i domaćih sudova.

“Od samog potpisivanja Dejtonskog sporazuma, praksa entiteta RS jeste da se opstruira njegova primjena. Zvaničnici RS-a su u prvim godinama nakon Dejtona odbijali doći u Predsjedništvo i druge institucije, ali na kraju su pokleknuli pred snagom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Učešće u radu institucija nije nikakva usluga zvaničnika iz RS-a prema državi, već temeljna dejtonska obaveza. Ako žele da postoji entitet RS, zvaničnici tog entiteta moraju učestvovati u radu državnih institucija. Kršenje te obaveze jeste jednostrani pokušaj narušavanja Dejtona i to se nikada nije dobro završilo po entitet RS, a neće ni ovaj put. Ko ozbiljno i odgovorno razmišlja o Dejtonskom mirovnom sporazumu, treba dobro razmisliti šta to znači.

Milorad Dodik je na sjednici Vijeća sigurnosti otvoreno vrijeđao visokog predstavnika, a vidjeli smo šta se na kraju desilo s pločom na studentskom domu. To je važna lekcija”, rekao je Džaferović.