Đukanović oštro Vučiću: Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne! - BH Vijesti

Đukanović oštro Vučiću: Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne!

Đukanović je u Baru kazao da DPS nije bojkotovao parlament, već da je to bila poruka za one koji nisu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore.

– Odmah nakon parlamentarnih izbora smo kazali da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa razvoja institucija – kazao je predsjednik Crne Gore.

Istakao je da DPS neće izostati sa mjesta svoje odgovornosti.

– U obavezi smo da razvijamo državu i da zaštitimo državu kada je njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na tu državu, pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje – kazao je on i podsjetio da je Crna Gora genocid osudila 2009. godine.

Đukanović je dodao da se “u taj vakum se pokušala ubaciti” nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome.

– Pošto smo bili svjesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u Parlament, glasali za usvajanje rezolucije i za smjenu čovjeka koji je, nažalost, bio član vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici, i to je vrlo jednostavno za razumijevanje. Ako je ostala neka nedoumica da li je naša politika konzistentna ili ne, ja sam uvjerenja da je vrlo konzistentna jer nas vodi ideja da zaštitimo ono što su tekovine savremene Crne Gore i da svakim svojim potezom doprinesemo osvajanju novih koraka na putu pune evropeizacije crnogorskog društva – kazao je on.

Na pitanje da prokomentariše izjave državnog vrha Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića, Đukanović je kazao da to nije ništa novo i da se radi o manipulacijama.

Podsjetio je na prethodne medijske kampanje iz Srbije, gdje se, kako je rekao, manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove.

– Tako se i sada pokušava manipulisati kako je rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako postoji precizan dio u rezoluciji da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocide počinili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedice koji su napravili tako nečovječna djela – rekao je Đukanović.

Dodao je da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu toj državi i njenom narodu.

– Ako ne pominje odgovornost jednog naroda, a neko iz vrha države silom na sramotu pokušava da poveže genocid sa svojom državom i svojim narodom, onda je to bez lijeka autodestruktivno. Ne možete im pomoći, oni sistematski pokušavaju da tu optužnicu pripišu Srbiji i srpskom narodu, što nama u Crnoj Gori ne pada na pamet – istakao je Đukanović.

Dodao je da se Crna Gora ne miješa u dvorište Srebrenice, već u “pitanje genocida”.

– Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gdje god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi ili na Balkanu…- poručio je on.