DRŽAVNA IMOVINA, IZBORNI ZAKON: Srbija i Hrvatska sa domaćim izdajnicima vode specijalni rat protiv Bosne i Hercegovine


Sve naše je rat, da li konvencionalni ili specijalni, koji u BiH nikad nije ni stao od kako je prestala agresija, označena hiljadama mrtvih, protjeranih, silovanih… To je ukratko Bosna i Hercegovina, koja se godinama bori s vidljivim i nevidljivim neprijateljima, koji imaju samo jedan cilj, podijeliti BiH! Ako ne može cijeli teritorijalni integritet onda dijelove države BiH. 

Piše: A.Čorbo-Zećo

Podjela Bosne i Hercegovine na etničko-nacionalističkim osnovama nastavlja se i danas, vidljivo je to kroz dva paralelna dešavanja, onaj iz Mostara gdje se okupila elita hrvatskog svijeta, i onaj u RS-u gdje je Željka Cvijanović izdala Ukaz koji nije ništa druge nego podjela zemlje. Jer čije su šume, poljoprivredna zemljišta i rijeke, njegova je i država!

Ideja iz Karađorđeva od 25. marta 1991. godine gdje su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zamislili etno-teritorijalnu podjelu zemlje živi i danas.

Vidljivo je to kroz sve ‘političke ideje’ koje na dnevni red stavljaju hrvatski i srpski nacionalistički vođa Dragan Čović i Milorad Dodik.

Jedni kroz pitanje rješavanja vlasnika državne imovine, drugi kroz reforme izbornog zakona!

Front na dvije strane, a metoda specijalni rat. Bosanska država se uspjela odbraniti od 1992. do 1995. godine. Pod embargom na oružje uz hrabrost građana, kakvu danas gledamo u Ukrajini, spasila se BiH. Danas sve teže odolijevamo napadima susjednih zemalja, čiji se predstavnici šetkaju dijelovima teritorija koji smatraju svojima kako žele i hoće.

Svi sve vide, niko ništa konkretno ne poduzima.

Sva priča kako je Karađorđevo passé, svakog dana kroz agresivnu i pojačanu aktivnost specijalnog rata vidimo da hrvatska paradržava tzv. Herceg-Bosna oživljava! Etno-nacionalni princip je preživio.

Stranci previše mlaki, prediplomatski za uvjete u kojima živimo!  Kako reče Haris Silajdžić sada nam uvode embargo na demokratiju, na postojanje, dok istovremeno ‘impresionirani zločinima koje su Srbi uradili’ prihvataju agresore za sagovornike!

Okovi nametnuti Daytonom, kojim je okončan rat, nikako da spadnu, a sve očiglednije čine nemogućim sprovođenje reformi, koje bi odgovarale evropskim ustavima.

Različite mogućnosti veta partija iz „konstitutivnih nacija“ stvorile su mnoge mogućnosti za blokade. Potaknuta je korupcija. U okvirima ovog Ustava nije moguće sprovesti ekonomske i pravne zahtjeve za integraciju zemlje u EU.

Gabriel Escobar, predstavnici Evropske unije traže od BiH nemoguće. Građanske političke opcije ne žele ni u pregovorima oko Izbornog zakona, a traže reforme. Nejasni potezi visokog predstavnika Christiana Schmidta uveliko pomažu neprijateljima ove zemlje, a razjedinjenost bosanske političke zbilje dodatno komplicira ionako tešku situaciju.

Američki ambasador Michael Murphy poručuje da RS niko ne želi ukinuti!? Kao da je to nekada bila tema. Republika Srpska je dio BiH. Ali zašto to onda nije tako izgledalo u Neumu ili u rezidencijama diplomata u Sarajevu. Tamo se problem izbora sveo isključivo na Federaciju i odnose Bošnjaka i Hrvata!? Da to nije dobro priznaju naknadno i pojedini učesnici razgovora.

Ali, niko ne odustaje od prvobitnih ideja.

Sva je nesretna sudbina BiH godinama vezana za imovinu i njen teritorij i želju njenih susjeda da podijele Bosnu. Večeras Schmidt uvjerava Željka Komšića, koji je precizno tražio da visoki predstavnik reaguje ili odstupi, tvrdi da je zakon o nepokretnoj imovini RS-a van snage!? U stvarnosti daleko smo od toga, a Bonske ovlasti duboko u ladici.

Priča i Srbije i Hrvatske o nekom dogovoru tri naroda u BiH je isključivo u funkciji njihovog utjecaja na stanje u Bosni i Hercegovini. A, aktuelna vodstva susjednih država su režimi opasni po svoje države i narod, a o opasnosti po BiH i planovima koje žele realizirati (Karađorđevo) je i suvišno govoriti.

Jer, ma koliko nekome to iluzorno zvučalo režimi u Beogradu i Zagrebu kroz projekat Karađorđeva se održavaju konstantnim podgrijavanjem tog ambijenta.

Jasno je to vidljivo i iz činjenice da Dodik sve manje spominje Inckov zakon o zabrani negiranja genocida, a sjećanja su živa, u luđački pohod Milorad je krenuo nakon nametanja istog. A, niko još da ga zaustavi, dok agresivni pristup žestoko raste.

Izdvojeno.ba