DRAMA U REDOVIMA NOVE KOALICIJE: Hoće li Osmorka i HDZ ostati bez većine u Federalnom parlamentu? 


SDP tvrdi da će Osmorka i HDZ imati većinu u Predstavničkom domu Fedreracije čak i u slučaju da NES i Stranka za BiH napuste kaoliciju i na federalnoj razini kao što su to učinili na državnoj razini. No, da li je baš tako?

Na današnjem radno-konsultativnom sastanku u Sarajevu, predstavici Osmorke su navodno dobili čvrsta uvjeravanja Dragana Čovića da HDZ sa svojim partnerima ima 22 zastupnika te da većina u Predstavničkom domu ne bi trebala doći u pitanje.  

Računajući 9 zastupnika NES-a i Stranke za BiH, Osmorka u Predstavničkom domu ima 40 glasova, a HDZ zajedno s hrvatskim manjim partijama 22 glasa, što znači da Osmorka i HDZ zajedno imaju 62 glasa, odnosno deset glasova više od potrebne napolovične većine. Federalni Predstavički dom ukupno broju 98 glasova te je za nadpolovičnu većinu potrebno osigurati namanje 50 glasova.  

Ako je ova računica tačna, odnosno ako je HDZ uspio uz vlastitih 15 glasova pridobiti i dodatnih 7 glasova koje su osvojile manje hrvatske partije, onda će koalicija HDZ-a i Osmorke imati većinu čak i u slučaju da NES i Stranka za BiH napuste Osmorku i na federalnoj razini, kao što su to ranije učinile na državnoj razini. 

Ova je informacija procurila iz vrha SDP-a, no kako službeno nije potvrđena ni u jednoj hrvatskoj partiji, mnogi vjeruju da je riječ o namjerom spinu cilj kojeg je pojeftiniti pregovaračku poziciju NES-a i Stranke za BiH i obeshrabriti ih da napuste Osmorku jer time ne bi dobili ništa. 

(SB)