Drago Pilsel: 40 godina međugorskih obmana


Hrvatski portal www.autograf.hr, objavio je kolumnu poznatog aktiviste, novinara i teologa Drage Pilsela pod naslovom “40 godina međugorskih obmana: Halo, ukazanja nije ni bilo!”

Drago Pilsel u svojoj kolumni iznosi zanimljive detalje o fenomenu Međugorja, odnosno o “međugorskim ukazanjima”.

“Vjerski turizam u Međugorju, pokrenut nakon, ponavljam, navodnog ukazanja Gospe 1981. godine, izazvao je promet od više od dvanaest milijardi eura, a samo tom hercegovačkom gradiću donio je zaradu koja se približavala iznosu od tri milijarde eura, dok je mjesna Crkva od hodočasnika utržila 290 milijuna eura”, piše Pilsel i nastavlja.

Do tih je podataka došao Vencel Čuljak, koji je, ima tomu već šest i više godina, na Fakultetu za društvene znanosti koji ima sjedište u zaseoku Bijakovići u Međugorju, obranio doktorsku disertaciju pod naslovom ‘Fenomen Međugorje kao svjetski brend i top destinacija vjerskog turizma’.

Prema prikupljenim podacima, od 1981. pa do kraja 2013. godine, Međugorje je posjetilo 28 milijuna hodočasnika i turista od čega su 21 milijun bili stranci.

Prosječno, svake godine Međugorje je ostvarivalo 90 milijuna eura ukupnog prihoda i 1,9 milijuna noćenja. Prema toj kalkulaciji, ukupni prihod Međugorja za proteklih četiri desetljeća iznosio bi preko 3,5 milijarde eura, a smještajni kapaciteti zabilježili su 65 milijuna ostvarenih noćenja.

Dobro su zaradili i oni koji prevoze turiste do Međugorja, jer je procijenjeno kako su oni za putne troškove izdvojili čak 8,5 milijardi eura.

Crkva u Međugorju za (tada) 32 godine ostvarila je ukupni prihod, i to bez donacija, písalo je u tom ”doktoratu”, u iznosu od 290 milijuna eura”.

U nastavku Pilsel piše kako je sav taj međugorski turizam bio dio carstva “sive ekonomije” i da je skor sve funkcionisalo na crno.

Na kraju, Pilsel dokazuje da je priča o ukazanju u Međugorju obmana.

Ukratko, Papa negira ukazanja, ova koja se na tisuće i tisuće puta dosadno repetiraju, očito često iz komercijalnih potreba, ali ostavlja mogućnost da Međugorje bude ipak priznato kao svetište.

Poglavar Katoličke Crkve, i to baš po povratku iz Fátime, se po drugi puta poslužio metaforom da Gospa nije šefica poštanskog ureda. ”To nije Isusova majka”, rekao je, podcrtavam, novinarima u zrakoplovu.

I ovime je bio kategoričan. To ne može biti drugo nego najava da neće priznati ono što govore međugorski ”vidioci”, zanesenjaci iz Laudato TV i tamošnji hercegovački franjevci.

Bit će kako je davno rekao bibličar dr. Mato Zovkić, svećenik sarajevske nadbiskupije i član spomenute Međugorske komisije koja je izvijestila Papu: ”Ukazanja nije ni bilo”.

Ne morate mi vjerovati, ali ja sam temeljito proučio predmet ”Međugorje” i to su, osobito kada uzmemo u obzir da je Gospa čak davala naredbe biskupu Ratku Periću kako riješiti konflikte s fratrima u Hercegovini odnosno kada imate na umu da se rat dogodio Gospi ispred nosa, da su joj na uši dolazili jauci zatočenika koncentracijskih logora HVO-a, a da se Gospa nije ni zakašljala, vrlo jednostavne stvari: naime, svjedočimo 40-godišnjoj obmani.

Dakle, što se mene tiče, to bi bio kraj ove priče. Sve drugo je kriminal, standardna hrvatska mitomanija, i jako puno religijskog ludila”, zaključuje Pilsel.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.