Dragan Vikić i ostali oslobođeni svih optužbi


Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica su optuženi za ratni zločin počinjen nad osmoricom pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Sarajevu. Sud BiH je svu četvoritu optuženih oslobodio krivice. 

Tako je Sud Bosne i Hercegovine nepravosnažno oslobodio Dragana Vikića i druge svih optužbi za ratne zločine koje im je Tužilaštvo BiH stavljalo na teret.

Sud BiH /Dragan Vikić i Jusuf Pušina suočili se danas u sudnici: Ovo su  detalji / Radio Sarajevo

Podsjećamo, 27. decembra 2016. godine, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su bile upoznate ili svjedočile zarobljavanju, ubistvu i skrivanju tijela osmorice pripadnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Sarajevu.

Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović zvani Šok i Mladen Čovčić zvani Rogatica su, prema Tužilaštvu BiH, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, znali i bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

“Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe”, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva BiH je tada saopćeno da se optuženi terete da su “u svojstvu zapovjednika i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu bili informisani ili lično svjedočili zločinu, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela”.

Odbrana optuženih je, iznoseći završne riječi tokom februara i marta ove godine, ustvrdila da nema dokaza da su Vikić i drugi odgovorni za ovaj zločin.

“Ne postoji odgovornost nadređenog bez jasno opisanog osnovnog djela. Tužilac nije dokazao nijedan od elemenata da bi mu se sudilo kao nadređenoj osobi (…) Tužilaštvo je moralo dokazati efektivnu kontrolu nadređenog. Gdje nema efektivne kontrole, nema ni odgovornosti”, rekla je u završnim riječima Vikićeva braniteljica Adna Dobojlić.

Sudsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine je uvažio stavove odbrane pa je tako izreklo oslobađajuću presudu svim optuženim u ovom predmetu.

(SB)