DR RANKO RAJOVIĆ – KAKO RODITELJI PRETJERANOM ZAŠTITOM UNIŠTAVAJU DIJETE: Neće moći da piše, imaće poremećaj koncentracije
Dr Ranko Rajović – pretjerana zaštita djece od strane roditelja može da spriječi pravilno razvijanje mozga. Evo koje primjere daje doktor…

Dr Ranko Rajović, stručnjak za dečji razvoj i kreator NTC programa, u više izjava je isticao koliko je važno da se deca igraju, kao i koliko je pokret bitan za razvoj motorike i mozga. Njegove savjete sklušaju mnogi roditelji širom Srbije, a jednom prilikom je odgovorio koliko je zapravo pogrešno kada roditelji previše štite dijete, odnosno kakve se posljedice javljaju:

“Prezaštićivanje dece je jedna od tri velike grupe grešaka. Recimo mama kad uzme bebu ona ga prvo uzima ovako sa dve ruke, to se zove instikt, zaštitnički položaj. Kada rodi drugo dete malo je slobodnije, a kada rodi treće, ona ga ni ne nosi, nema kad. Tu je tata, kako tata nosi bebu, na jednoj ruci, na drugoj ruci, vrti bebu po rukama. Ko mu to ne da da radi – mama. Onda mama uči tatu kako se nosi beba. Onda vidim komične situacije, tata nosi bebu kao transport pacijenta, glava je fiksirana ne može da se pomeri 2-3 mm ni na jednu stranu. kada pitam roditelje ko je rekao da se tako nosi beba, oni kažu – pedijatar. Nije tačno, pedijatar je rekao držite glavu, a nije rekao fiksirajte je.” – objavljeno je na YouTube kanalu NTC sistem učenja.

“To je recimo kada je hladno i kaže doktor stavite detetu šal i pustite ga da se igra, a mama stavi i šal, i kapu, i još jedan šal, i ne pusti ga da se igra. To je prezaštićivanje. U konkretnom primeru, fiksirana glava prva tri meseca, zaostaće neki primitivni refleks, što nije u redu, znači deo mozga se nije razvio. Dete će imati problem kada poraste, neće moći da piše, imaće poremećaj koncentracije. i svaka greška roditelja će slabije aktivirati neke regije mozga. Prva greška, prezaštićivanje, fiksiranje glave, druga greška, ne damo detetu da puzi, da nešto dohvati sa poda, treća greška ne damo tati da se igra sa detetom, četvrta greška, ne damo detetu da skače da ne padne, peta, ne damo detetu da se vrti, šesta, ne damo detetu da trči da skače nego ga držimo u kolicima do treće godine. I kad sve to saberemo, to usporava razvoje nekih delova mozga, jer mozak se razvija u pokretu, a prezaštićivanje sprečava razvoj mozga.”

(Yumama)