Đonlagić uputio DF-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, komentarisao i prijedlog HDZ-a


Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić potvrdio je za Fenu da je kao član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavsta BiH danas predao prijedlog izmjena Izbornog zakona DF-a, a koji su kao Klub zastupnika u PD PSBiH predlagali još u februaru prošle godine.

– Cilj je otkloniti sve vrste diskriminacije građana po osnovu etničke pripadnosti, mjesta prebivališta i imati jednaku vrijednost glasa za sve – izjavio je Đonlagić.

Kako je istaknuo, prijedlog je u skladu sa Mišljenjem Evropske komisije, rezolucijom Evropskog parlamenta, stavom Vlade SR Njemačke.

– Kroz predložene izmjene se provode sve presude Suda za ljudska prava iz Strasbourga. To znači da svaki građanin ima pravo da se kandiduje i da bude biran. Brišu se etničke odrednice kod izbora za Predsjedništvo BiH, a uloga Doma naroda se svodi na jasno definisana i taksativno nabrojana pitanja od vitalnog interesa – naglasio je Đonlagić.

Ocijenio je nedopustivim cementiranje etničkog koncepta kandidiranja i glasanja na izborima, što, dodao je, nije u skladu sa presudama Suda iz Strasbourga, koje su “naša međunarodna obaveza da bi krenuli dalje ka EU”.

– Dobro je da od danas znamo kakve prijedloge je ko dostavio i šta su ciljevi. I ako nekome do sada nije bilo jasno ko šta želi, od danas jeste! HDZ je otišao i korak dalje u etničkom cementiranju pa sada traži da se ime kandidata iz HDZ-a ugradi u Izborni zakon i Ustav BiH. Ovo što su predložili je ponovno rađanje “Herceg-Bosne”, projekta koji je proglašen udruženim zločinačkim poduhvatom pred Sudom u Haagu. Ovo ne smije i neće proći – zaključio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Kluba poslanika u PD PSBiH i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavsta BiH Dženan Đonlagić.

Originalni dokument DF-ovog prijedloga Izbornog zakona BiH možete preuzeti na OVOM LINKU.

(SB)