Doktor Orlova o HORORU kroz koji je prošao Boriša: EVO ŠTA SAM U SVLAČIONICI ODMAH VIDIO
Doktor košarkaške reprezentacije Srbije, Dragan Gaga Radovanović, vjeruje da će Boriša Simanić ponovo moći da igra profesionalnu košarku, iako mu je odstranjen jedan bubreg.

Podsetimo, Simanić je u finišu meča 3. kola prve faze protiv Južnog Sudana dobio udarac laktom u predjelu bubrega od strane Nunija Omota, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Hitno je operisan, a u prvi mah se činilo da je izbjegnut najgori scenario. Međutim, nakon toga su stigle informacije da je Boriši odstranjen bubreg.

„Uvijek postoji dilema da li je spreman za put, prošlo je osam dana od druge operacije. Specifični su uslovi, kada se leti na 10.000 metara, može da utiče na disajnu funckiju… Zato sam zamolio anestetičara da dođe u Manilu i da se vrati s nama, da se Boriša vrati u sigurnim uslovima. Druga dobra okolnost jeste čarter let, čitav zadnji dio aviona bio je za njega, njegovu porodicu i ljekare – imali smo sve odlične uslove. Došao je u svijet prvi put poslije bolnice, želio je da prošeta kroz avion, bio je sa saigračima, da počne rehabilitacija psihološka tako“, rekao je dr Radovanović u jutarnjem programu Nove i dodao:

„Boriša je čvrst i hrabar momak. Kroz sve što je prošao, prošao je odvažno, uvijek se borio za novi dan i sljedeći trenutak. Mentalno je jak i zato sam uvjeren da će se vratiti u sport, poslije svih testova koje treba da prođe njegov bubreg naravno. On je u cijelu povredu ušao kao zdrav i snažan mlad čovjek, sa dobrim odbrambenim mehanizmima – cijelu situaciju je bolje podnio nego drugi pacijenti koji su bolesni“.

Doktor Radovanović ponovo se prisjetio jezivog momenta iz meča sa Južnom Sudanom.

„Udarac na prvi pogled nije izgledao drastično, ali već u svlačionici – poslije pet minuta – ustanovio sam da je reč o ozbiljnom krvarenju. Za pet mintua smo ga smetili u ambulatna kola Hitne pomoći, i u bolnicu. Taj sistem je malo spor, ali bubreg verovatno svakako ne bi mogao da bude sačuvan, zbog prirode povrede“.

Doktor Radovanović je insistirao da se obavi još jedna operacija.

„Insistirao sam na toj drugoj operaciji, ona je urađena na najbolji način. Bio sam u komunikaciji sa doktorima, imao sam uključen telefon sve vrijeme i pozvali su me i rekli da je tkivo izgubilo vitalnost, te da bubreg mora da se odstrani. Sve je urađeno po svim pravilima medicine. Boriša je trenutno odlično. Radimo ispitivanja, pratimo funkciju bubrega, uskoro će izaći kući, bićemo srećni i zadovoljni“.

Kurir sport