DOK MI TJERAMO ARAPE I KOČIMO IM BIZNIS U BiH: Prihod u 2021. „Beograda na vodi“ 185 miliona eura


Preduzeće „Beograd na vodi“ sa investitorima iz Abu Dhabija je u 2021. godini ostvarilo ukupne prihode od 185 miliona eura i neto dobit od 29,5 miliona eura. Na izgradnji je trenutno angažovano blizu 2.200 radnika. Trećina vlasništva od države Srbije za uloženo zemljište

„Beograd na vodi“ će isplatiti dividende u vrijednosti od 10 miliona eura, a trećina tog iznosa biće uplaćena u državni budžet, budući da Republika Srbija učestvuje u vlasništvu kompanije sa 32 odsto.

Kako je saopštio „Beograd na vodi“, prethodna godina bila je najuspješnija u poslovanju tog prvirednog društva od početka.

„Tokom 2021. godine, završili smo izgradnju još četiri stambene zgrade, tako da je ukupan broj useljenih stanova u okviru projekta dostigao 1.500 u sedam završenih zgrada. Da je interesovanje za stanovanje u Beogradu na vodi veliko, govori podatak da smo prošle nedjelje prodali jubilarni 4000. stan“, rekla je direktorica „Beograda na vodi“ Zorana Burlić.

Navodi da su poslovni planovi kompanije prije svega razvojni i da će se najveći dio dobiti i dalje ulagati u izgradnju.

„Zahvaljujući pozitivnim rezultatima poslovanja, dio će biti uplaćen u budžet Republike Srbije“, kaže Zorana Burlić.

Ona je dodala da je „Beograd na vodi“ pokrenuo brojne infrastrukturne projekte u gradu i da angažovanje građevinske i pratećih industrija na projektu doprinosi rastu BDP-a.

Finansijski izvještaji kompanije „Beograd na vodi“, kako je navedeno, pokazuju pozitivnu razliku od preko 40 miliona eura od početka projekta.

Na izgradnji je trenutno angažovano blizu 2.200 radnika.

Paralelno sa izgradnjom stambenih zgrada, u Beogradu na vodi radi se i na izgradnji infrastrukture i do sada je u okviru projekta izgrađeno šest kilometara novih saobraćajnica, rekonstruisan je Savski trg, otvoren je Savski park koji obuhvata površinu od četiri fudbalska terena, a Galerija, najveći tržni centar u regionu, već je postala nezaobilazna za šoping, gastronomiju i zabavu, navode iz „Beograda na vodi“.

Radovi na eksterijeru Kule Beograd, najviše zgrade u regionu i novog simbola prijestonice Srbije, privode se kraju, a uporedo se odvijaju i unutrašnji radovi u građevini u kojoj će se nalaziti renomirani hotel i brendirani stanovi St. Regis.

(SB)